KUCHNIA

Obiad na szybko, czyli pieczarki z ciastem francuskim

20161026_154558 (1)(1)

Dziś znowu akcja błysk: co na obiad? W lodówce pieczarki i ciasto francuskie. Nie było czasu na tartę, więc pociachałam ciasto, wrzuciłam na 15 minut do piekarnika, w tym czasie ogarnęłam pieczarki i voila!, wszyscy zachwycali się obiadem.

ps. Ciasto francuskie możnaby tu zastąpić grzankami.

Składniki na 3 porcje:

opakowanie ciasta francuskiego (w Biedrze i Lidlu jest wegańskie)

400-500 g pieczarek

2 duże cebule

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka czosnku suszonego lub 2-3 ząbki świeżego

olej do smażenia (3 łyżki)

garść orzechów (według mnie do grzybów najlepiej sprawdzają się laskowe)

świeży rozmaryn

sól

  • truflowa lub borowikowa oliwa do skropienia całości

Przygotowanie:

ciasto pokrój na 3 cm kawałki, ja zawinęłam ciasto w rulon, przekroiłam wzdłuż a potem na paski. Przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piecze przez 15 minut w temp. 200 C.

W między czasie pokrój cebulę na półplasterki, i podsmaż ją na złoto (5  minut), gdy smaży się cebula pokrój pieczarki na 4-8 części i stopniowo dodawaj je do cebuli. Dopraw do smaku, i smaż na małym ogniu wszystko razem kilka minut, dosłownie tyle czasu ile piecze się ciasto.

Wymieszaj wszystko razem, posyp posiekanymi orzechami, skrop oliwą truflową jeżeli masz i się delektuj.

20161026_154757 (1)(1)

Smacznego!

20161026_154703 (1)(1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *