Obiad na szybko, czyli pieczarki z ciastem francuskim
Dziś znowu akcja błysk: co na obiad? W lodówce pieczarki i ciasto francuskie. Nie było czasu na tartę, więc pociachałam ciasto, wrzuciłam na 15 minut do piekarnika, w tym czasie ogarnęłam pieczarki i voila!, wszyscy zachwycali się obiadem.
ps. Ciasto francuskie możnaby tu zastąpić grzankami.
Składniki na 3 porcje:
opakowanie ciasta francuskiego (w Biedrze i Lidlu jest wegańskie)
400-500 g pieczarek
2 duże cebule
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka czosnku suszonego lub 2-3 ząbki świeżego
olej do smażenia (3 łyżki)
garść orzechów (według mnie do grzybów najlepiej sprawdzają się laskowe)
świeży rozmaryn
sól
- truflowa lub borowikowa oliwa do skropienia całości
Przygotowanie:
ciasto pokrój na 3 cm kawałki, ja zawinęłam ciasto w rulon, przekroiłam wzdłuż a potem na paski. Przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piecze przez 15 minut w temp. 200 C.
W między czasie pokrój cebulę na półplasterki, i podsmaż ją na złoto (5 minut), gdy smaży się cebula pokrój pieczarki na 4-8 części i stopniowo dodawaj je do cebuli. Dopraw do smaku, i smaż na małym ogniu wszystko razem kilka minut, dosłownie tyle czasu ile piecze się ciasto.
Wymieszaj wszystko razem, posyp posiekanymi orzechami, skrop oliwą truflową jeżeli masz i się delektuj.
Smacznego!