Pieczeń z cukinii
Uwielbiam wszelkie dyniowate warzywa. W mnie w ogrodzie rosną cukinie, patisony, kabaczki i dynie piżmowe. Są to bardzo uniwersalne warzywa i można z nich cuda robić, a mi wymarzyła się pieczeń z cukinii. Dobry przepis na pieczeń czy też pasztet z cukinii jest na wagę złota, bo te warzywa zawierają bardzo dużo wody i jest ryzyko, że będzie klops, a sumie to klops jest zamierzony, więc będzie breja. Do dziś pamiętam jeden program śniadaniowy, kiedy to nastała moda na wege eko sreko, i dwie wystylizowane panie na żywo piekły właśnie pasztet z cukinii, po wyjęciu z piekarnika zbladły, coś pomamrotały, że można zawsze dłużej piec i nastał nagle blok reklamowy 😉 Dzisiejszy przepis na pieczeń z cukinii jest mojego 100 % autorstwa i ręczę za niego- konsystencję ma idealną, smak idealny wyważony i co prawda od 4 lat nie jem mięsa, ale odniosłam wrażenie że przypomina w smaku pieczeń rzymską, zresztą moim domownicy to potwierdzili.
Składniki na keksówkę :
około 800 g cukinii
300 g kaszki jaglanej
1-2 marchewki (moje maleństwa to efekt przerywania marchewki, żal mi było wyrzucić)
2 cebule
2 czubate mąki lnianej (około 50 g)
3 czubate łyżki słonecznika (około 50 g)
łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka soli
pęczek ulubionego zielska, u mnie pietruszka
50 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Cukinię i marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Suchą kaszkę wymieszaj ze startymi warzywami, tylko ani się waż odciskać soku z cukinii, to całe dobro ma wchłonąć kaszka.
Na suchej patelni podpraż słoneczki. Następnie rozgrzej cały olej na patelni i podsmaż cebulkę (u mnie podsmażały się też posiekane mini marchewki, bo bałam się o palce), na samym końcu dodaj przyprawy i przed kilka sekund podsmażaj razem cały czas mieszając.
Całą zawartość patelni dodaj do kaszki z warzywami , podprażony słonecznik, sól oraz posiekana pietruszkę.
Przełóż całą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wszystko dociśnij.
Piecz w temp. 170-180 C przez około godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika wystudź.
Smacznego!
One Comment
Małgorzata
Pięknie wygląda, prosty przepis, muszę wypróbować ?