KUCHNIA

Pieczeń z cukinii

 

Uwielbiam wszelkie dyniowate warzywa. W mnie w ogrodzie rosną cukinie, patisony, kabaczki i dynie piżmowe. Są to bardzo uniwersalne warzywa i można z nich cuda robić, a mi wymarzyła się pieczeń z cukinii.  Dobry przepis na pieczeń czy też pasztet z cukinii jest na wagę złota, bo te warzywa zawierają bardzo dużo wody i jest ryzyko, że będzie klops, a sumie to klops  jest zamierzony, więc będzie breja. Do dziś pamiętam jeden program śniadaniowy, kiedy to nastała moda na wege eko sreko, i dwie wystylizowane panie na żywo piekły właśnie pasztet z cukinii, po wyjęciu z piekarnika zbladły, coś pomamrotały,  że można zawsze dłużej piec i nastał nagle blok reklamowy 😉  Dzisiejszy przepis na pieczeń z cukinii jest mojego 100 % autorstwa i ręczę za niego- konsystencję ma idealną, smak idealny wyważony i co prawda od 4 lat nie jem mięsa, ale odniosłam wrażenie że przypomina w smaku pieczeń rzymską, zresztą moim domownicy to potwierdzili.

Składniki na keksówkę :

około 800 g cukinii

300 g kaszki jaglanej

1-2 marchewki (moje maleństwa to efekt przerywania marchewki, żal mi było wyrzucić)

2 cebule

2 czubate mąki lnianej (około 50 g)

3 czubate łyżki słonecznika (około 50 g)

łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego

pół łyżeczki kurkumy

łyżeczka soli

pęczek ulubionego zielska, u mnie pietruszka

50 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

Cukinię i marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Suchą kaszkę wymieszaj ze startymi warzywami, tylko ani się waż odciskać soku z cukinii, to całe dobro ma wchłonąć kaszka.

Na suchej patelni podpraż słoneczki. Następnie rozgrzej cały olej na patelni i podsmaż cebulkę (u mnie podsmażały się też posiekane mini marchewki, bo bałam się o palce), na samym końcu dodaj przyprawy i przed kilka sekund podsmażaj razem cały czas mieszając.

Całą zawartość patelni dodaj do kaszki z warzywami , podprażony słonecznik, sól oraz posiekana pietruszkę.

Przełóż całą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wszystko dociśnij.

Piecz w temp. 170-180 C przez około godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika wystudź.

 

Smacznego!

 

 

One Comment

Skomentuj Małgorzata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *