KUCHNIA

Pieczona brukselka z kaszą

20161019_153315 (1)(1)

Co tam dynie, sezon na brukselkę też mamy, czy jak to Nina nazywa minikapustki.  Jest to w sumie danie jednogarnkowe, jeżeli nie liczyć gotowania kaszy, w każdym bądź razie polecam kaszę ugotować dzień wcześniej, a w międzyczasie przygotować brukselkę i wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień wszystko wymieszać i po 30 minutach obiad gotowy.

Składniki na 4 porcje:

około 1 kg brukselki (piszę około, bo ja użyłam mrożonej, akurat w Biedrze jest w promocji, o ile dobrze pamiętam to 1 opakowanie 400 g, a do tej potrawy wzięłam 2)

200 g kaszy (waga przed ugotowaniem, polecam pęczak)

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka soli

3 łyżki syropu ryżowego/klonowego/agawy lub innego wegańskiego słodkiego  lepiszcza

50 ml oleju roślinnego (u mnie to był z pestek dyni)

około 50 g ziaren słonecznika lub innych ulubionych nasion

natka pietruszki

Przygotowanie:

Zakładam, że zastosujesz się do mojej sugestii i przygotujesz sobie wszystko wcześniej, ale przypomnę.

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

20161018_194658 (1)(1)

Jeżeli używasz mrożonych kapustek to je rozmroź, a jeżeli świeżych to wrzuć je na 5 minut do wrzątku. Poprzekrawaj każdą na pół lub na ćwiartki, wymieszaj je z olejem, słodkim syropem i przyprawami i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia wymieszaj z ugotowaną kaszą i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 C i piecz w naczyniu z pokrywką przez 25-30 minut, przez ostatnie 5 minut możesz zdjąć pokrywę, dzięki czemu brukselki lekko się przyrumienią. Gotowe danie podawaj posypane podprażonym słonecznikiem i posypane pietruszką.

20161019_153128 (1)(1)

Smacznego!

20161019_153326 (1)(1)

ps. Smakuje wyśmienicie na zimno, więc jest to idealne danie do zabrania w pudełku do pracy/szkoły/wszędzie 🙂

20161019_153336 (1)(1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *