Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym

Od dłuższego czasu „chodziły” za mną gołąbki. Bardzo rzadko je robię, to jest z tym trochę babraniny, ale jak już się poświęcę to robię konkretna ilość. Połowę farszu z przepisu od razu po wystudzeniu zamroziłam, więc jak mnie najdzie to wystarczy ugotować kapustę. Całość do etapu pieczenia śmiało można przygotować wieczorem i upiec dopiero w dniu podania.

Składniki na 12-15 sztuk (jak szaleć to szaleć):

Ugotowane liście kapusty, licząc średnio 2-3 liście na 1 gołąbka, a więc ugotować 1 średnią główkę kapusty

400-500 g pieczarek

200 g czerwonej soczewicy

200 g płatków ryżowych/lub ryżu (suchego)

3-4 cebule

kilka (5-6) połówek suszonych pomidorów (im więcej tym lepiej)

czubata  łyżeczka pieprzu

czubata łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka suszonego czosnku lub 3-4 ząbki świeżego

pół łyżeczki kurkumy

około 1 litr passaty pomidorowej lub gęstego soku pomidorowego

sól

Przygotowanie:

Kapusta: wyciąć głąb kapusty, co znacznie przyśpieszy gotowanie oraz ułatwi oddzielanie liści. Gotować w odpowiednio dużym garnku w posolonej wodzie (łyżeczka), najlepiej pod przykryciem. Kapustę można przygotować nawet dzień wcześniej, zresztą farsz również.

 

Farsz: Cebulę drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, tak aby dno garnka było całe przykryte, podsmażyć przez 3-4 minuty cebulę, na samym końcu dodać rozdrobniony czosnek jeżeli używacie świeżego. Do cebuli dodać wszystkie przyprawy (sól jak zawsze na samym końcu) podsmażać przez kilka sekund cały czas mieszając. Wrzuć do cebuli pieczarki i smażyć 5 minut. Dodać suchą (nieugotowaną) soczewicę i ryż, jeżeli używacie całego a nie płatków. Wlać do garnka około pół litra wody i gotować około 10 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając czy nie należy dodać  więcej wody. Dodać płatki ryżowe jeżeli to ich używacie i kolejne pół lira wody, gotować kolejne 5 minut dodać kolejne pół litra wody.  Starałam się dokładnie liczyć ilość dodanej wody i naliczyłam dokładnie 1,4 litra na całe gotowanie, ale  proszę sprawdzać czy ryż/soczewica jest już wystarczająco miękka i dodawać stopniowo wody, bo wiele czynników ma wpływ na tempo gotowania i ilość wody. Farsz nie powinien być zbyt płynny. Na samym końcu dodać posiekane suszone pomidory i doprawić solą. Cały proces przygotowanie farszy powinien zamknąć się w 30 minutach.

Formowanie gołąbków: na liściu umieścić czubatą łyżkę farszu, zawinąć w kolejny liść lub dwa, tak uformowane układać w formie do zapiekania, której dno delikatnie wysmarować olejem.

Sos: sok pomidorowy doprawić łyżeczką soli, cukru i pieprzu.

Przygotowane gołąbki zalać sosem do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 35-40 minut na środkowej półce.

Smacznego!

 

 

2 Comments Add yours

  1. OlaW napisał(a):

    Hej! Brzmi bosko. A powiedz, czy takie gołąbki można zamrozić?

    1. becky napisał(a):

      Pewnie, że można mrozić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.