Bez kategorii

Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta

DSC00394Tematu nie da się ominąć, idą święta a dla wegan to wyzwanie. Ja zaczynam gotowa już 2 tygodnie przed, tak tak, w Wigilię jestem już tak przygotowana, że praktycznie tylko podgrzewam. Dziś pieczone pierogi, które można już teraz przygotować, zamrozić a w dzień w którym chcemy je zjeść rano wyciągnąć z zamrażalnika, a przed samym podaniem podpiec 5 minut w piekarniku (trzeba sobie życie ułatwiać, co nie ?;-)

Składniki (ja użyłam byczej foremki o średnicy 15 cm i wyszło mi 10 szt. i są jak wielkie buły, standardowej wielkości wyjdzie ze 30 szt.)

500 g mąki (ja użyłam 250 gryczanej i 250 g pszennej)

250 ml mleka sojowego

40 g świeżych drożdży

szczypta soli

łyżka cukru

50 ml oleju roślinnego

DSC00354farsz: (trochę mi zostało, ale sam w sobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 😉

200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy)

400 g pieczarek

2 cebule

1 por

50 g ziaren słonecznika

po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego

pęczek koperku

(nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony)

  • łyżka oliwy truflowej (jeżeli macie)

DSC00344

Przygotowanie:

DSC00355

W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże

DSC00356

Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły

DSC00357

Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki)

DSC00361

Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz.

DSC00345

Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka)

DSC00347

Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż około 5 minut aż się zeszkli i zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora.

DSC00348

Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy

DSC00351a na patelni po smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć!

DSC00352Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie dla Ciebie np. za mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi 🙂

DSC00362

Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj

DSC00363Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

DSC00365                  przygotowane pierogi odstaw na chwilę aby ponownie wyrosły (max 20 minut), po czym piecz 15-20 minut w temp. 180 C

DSC00375Zaraz po upieczeniu posmaruj oliwą lub masłem kokosowym, dzięki temu nie będą twarde i ładnie się będą błyszczeć 😉

Smacznego!

DSC00382

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *