Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta
Tematu nie da się ominąć, idą święta a dla wegan to wyzwanie. Ja zaczynam gotowa już 2 tygodnie przed, tak tak, w Wigilię jestem już tak przygotowana, że praktycznie tylko podgrzewam. Dziś pieczone pierogi, które można już teraz przygotować, zamrozić a w dzień w którym chcemy je zjeść rano wyciągnąć z zamrażalnika, a przed samym podaniem podpiec 5 minut w piekarniku (trzeba sobie życie ułatwiać, co nie ?;-)
Składniki (ja użyłam byczej foremki o średnicy 15 cm i wyszło mi 10 szt. i są jak wielkie buły, standardowej wielkości wyjdzie ze 30 szt.)
500 g mąki (ja użyłam 250 gryczanej i 250 g pszennej)
250 ml mleka sojowego
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
łyżka cukru
50 ml oleju roślinnego
farsz: (trochę mi zostało, ale sam w sobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 😉
200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy)
400 g pieczarek
2 cebule
1 por
50 g ziaren słonecznika
po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego
pęczek koperku
(nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony)
- łyżka oliwy truflowej (jeżeli macie)
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże
Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły
Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki)
Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz.
Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka)
Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż około 5 minut aż się zeszkli i zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora.
Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy
a na patelni po smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć!
Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie dla Ciebie np. za mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi 🙂
Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj
Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
przygotowane pierogi odstaw na chwilę aby ponownie wyrosły (max 20 minut), po czym piecz 15-20 minut w temp. 180 C
Zaraz po upieczeniu posmaruj oliwą lub masłem kokosowym, dzięki temu nie będą twarde i ładnie się będą błyszczeć 😉
Smacznego!