KUCHNIA

Pieczone papryki z nadzieniem ryżowym

Faszerowane papryki to już chyba klasyka w kuchni. Każdy ma swój własny patent. Najbardziej lubię nadziewać warzywa ryżem. Przygotowanie farszu zajmuje około pół godziny, pieczenie około 45 minut. To danie idealnie sprawdzi się na obiad i kolację. Po upieczeniu na zimno smakuje równie dobrze, więc sprawdzi się też idealnie do zabrania ze sobą w pudełku do pracy, czy do szkoły.  Jeżeli zostanie Wam farszu to bez obaw, jest tak dobry, że można jeść go równie dobrze samego jako danie głównie.

Farszu wystarczy na 6 dużych papryk. Nadziałam tylko 4, bo resztę wyżarł Misiek podczas mojej nieuwagi 😉

farsz:

500 g ulubionego ryżu (u mnie basmati)- waga suchego ryżu, przed ugotowaniem

1 duży por/mogą być od biedy dwie średnie cebule, ale por jest bardziej lekkostrawny i delikatniejszy w smaku- kwestia gustu

2-4 średniej wielkości marchewki (około 300 g)

pęczek świeżej kolendry/można zastąpić pietruszką

5 nasion kardamonu

łyżeczka mieszanki garam masala

łyżeczka susonego czosnku

płaska łyżeczka soli

około 50 ml oleju (5 łyżek)

Przygotowanie:

W średnim garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć suchy ryż. Wymieszaj i smaż dwie minuty cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Dodaj około pół litra wody i nasiona kardamonu. Mieszaj od czasu do czasu, gdy ryż wchłonie wodę dodaj kolejną porcję wody i tak aż do miękkości ryżu. Średnio na 1 porcję ryżu 2,5 porcji wody (warto odmierzyć sobie kubkiem dla orientacyjnej miary).

W międzyczasie  obierz i pokrój marchew oraz por w półplasterki. W drugim garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj przyprawy i przez 30 sekund podsmażaj cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i duś aż będą miękkie (około 10 minut). Dodaj ugotowany ryż (wyciągnij z niego kardamon), dopraw solą oraz posiekaną kolendrą.

Papryki umyj, odetnij „czapeczki”, wyjmij gniazda nasienne i wytnij białe części. Upchaj do środka tyle farszu ile się da. Przykryj odciętą częścią. Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem. Ułóż nafaszerowane papryki.  Całość piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez około 45 minut.

Smacznego!

Tak z ciekawości, dla tych którzy martwią się o to, jak jeść takie dania:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *