Pieczone papryki z nadzieniem ryżowym
Faszerowane papryki to już chyba klasyka w kuchni. Każdy ma swój własny patent. Najbardziej lubię nadziewać warzywa ryżem. Przygotowanie farszu zajmuje około pół godziny, pieczenie około 45 minut. To danie idealnie sprawdzi się na obiad i kolację. Po upieczeniu na zimno smakuje równie dobrze, więc sprawdzi się też idealnie do zabrania ze sobą w pudełku do pracy, czy do szkoły. Jeżeli zostanie Wam farszu to bez obaw, jest tak dobry, że można jeść go równie dobrze samego jako danie głównie.
Farszu wystarczy na 6 dużych papryk. Nadziałam tylko 4, bo resztę wyżarł Misiek podczas mojej nieuwagi 😉
farsz:
500 g ulubionego ryżu (u mnie basmati)- waga suchego ryżu, przed ugotowaniem
1 duży por/mogą być od biedy dwie średnie cebule, ale por jest bardziej lekkostrawny i delikatniejszy w smaku- kwestia gustu
2-4 średniej wielkości marchewki (około 300 g)
pęczek świeżej kolendry/można zastąpić pietruszką
5 nasion kardamonu
łyżeczka mieszanki garam masala
łyżeczka susonego czosnku
płaska łyżeczka soli
około 50 ml oleju (5 łyżek)
Przygotowanie:
W średnim garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć suchy ryż. Wymieszaj i smaż dwie minuty cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Dodaj około pół litra wody i nasiona kardamonu. Mieszaj od czasu do czasu, gdy ryż wchłonie wodę dodaj kolejną porcję wody i tak aż do miękkości ryżu. Średnio na 1 porcję ryżu 2,5 porcji wody (warto odmierzyć sobie kubkiem dla orientacyjnej miary).
W międzyczasie obierz i pokrój marchew oraz por w półplasterki. W drugim garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj przyprawy i przez 30 sekund podsmażaj cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i duś aż będą miękkie (około 10 minut). Dodaj ugotowany ryż (wyciągnij z niego kardamon), dopraw solą oraz posiekaną kolendrą.
Papryki umyj, odetnij „czapeczki”, wyjmij gniazda nasienne i wytnij białe części. Upchaj do środka tyle farszu ile się da. Przykryj odciętą częścią. Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem. Ułóż nafaszerowane papryki. Całość piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez około 45 minut.
Smacznego!
Tak z ciekawości, dla tych którzy martwią się o to, jak jeść takie dania: