Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad
Z jednej strony jestem uwielbiam bogatą w przyprawy kuchnię indyjską, a z drugiej tak skomponowane dania, gdzie przypraw praktycznie nie ma, i własnie takie dania uważam za najwyższa sztukę kulinarną, poza tym to danie robi się samo 😉 Dzisiejsze danie jest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest sól, i to dodana tak naprawdę po to, aby warzywa nie były suche, a puściły trochę soku. Jest to idealne danie jako kolacja z pieczywem lub danie główne z dodatkiem ryżu czy też kaszy, a jeżeli coś zostanie, to można wszystko zblendować i mieć przepyszną pastę na chleb.
Składniki na 4 porcje:
2-3 bakłażany (około 1 kg)
500 g małych, młodych ziemniaków
2 cebule
2-3 papryki (czerwone, żółte, fioletowe)
2-3 dojrzałe pomidory (400-500 g)
2 duże główki czosnku
łyżeczka soli
50 ml oliwy/oleju roślinnego
pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa z wyjątkiem zwykłych pomidorów pokój na w miarę równe kawałki około 2 cm, a główkom czosnku odetnij tylko czubki, tak na wysokości 1/3, aby odsłonić ząbki. Umieść wszystko w dużym naczyniu do pieczenia, wlej oliwę, wsyp sól i wymieszaj wszystko najlepiej dłońmi. Umieść czosnek na górze. Piecz w temp. 180-190 C przez 40 minut, możesz w trakcie zajrzeć do piekarnika i przemieszać.
Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, wyłóż czosnek, wyciśnij ząbki i zblenduj je z pozostawionymi pomidorami oraz natką pietruszki. Wlej powstały sos do warzyw i wymieszaj. Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Jeżeli chcesz przygotować to danie dzień wcześniej, do w tym momencie schłódź warzywa, wstaw do lodówki, a dopiero następnego dnia przed podaniem dodaj sos i podpiecz przez te 10-15 minut.
ps. Wiem, że zdjęcie brzydkie 🙂