
Pieczone wegańskie pączki z nadzieniem różanym
W miniony weekend ucierałam konfiturę z płatków róż i tak w trakcie ucierania naszło mnie na pączki, a że nie przepadam za niczym co jest smażone w głebokim tłuszczu to wymyśliłam sobie pieczone. W sumie, to gdbym miała w tem upał smażyć jeszcze pączki to bym sobie naprawdę darowała. Potraktujcie ten przepis jako bazowy i użyjcie dowolnego dżemu, bo doskonale sobie zdaję sprawę, że nikt nagle nie pobiegnie zbierać róż i ucierać cały dzień aby mieć słoik konfitur. Ogoliłam całe 13 krzaków swoich róż aby uzyskać 300 g konfitury, ale ja jestem lekko szalona 😉
Pączki pieczone wedłum mnie są lepsze od tych tradycyjnych, bo sa bardziej lekkostrawne, ale nie, nie mylić z fit. Rozchodzą się w tempie ekspresowym.
Składniki na 16 pączków:
450 g białej mąki pszennej
150 ml mleka (u mnie sojowe)
50 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
1 dojrzały banan
50 g cukru
100 g miękkiego oleju kokosowego
Nadzienie:
około 200 g dżemu, u mnie to domowej roboty konfitura z płatków róż
Lukier:
sok z jedne cytryny
około 200 g curku pudru
łyżeczka jagód
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły. Banana rozgnieć na gładką papke widelcem, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto razem z zaczynem drożdżowym. W trakcie zagniatania ciasta dodawaj stopniowo olej kokosowy. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 10 minut, a samo ciasto powinno byc idealnie gładkie i sprzężyste. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką na około godzinę, aby wyrosło- podwoiło swoją objetość.
Jeden pączek to 50 g ciasta i łyżeczka dżemu. Daruj sobie wykrawanie szklanką itd., bo to nie ma specjalnie znaczenia jaki kształ wytniesz i napawdę daleka jestem do szukania szklanki o dokładnej średnicy 7,5 cm. Sekretem w miarę kształtnych pączków jest ich uforomowanie. Najlepiej odmierzyć porcję ciasta, rozwałkać, na środku umieścić łyżeczkę dżemu.
Zlepić brzegi na „pierożka”
Brzegi zawinąć do środka.
Zlepieniem do dołu umieścić na dłoni i uformować zgrabną kulkę.
Pączki należy umieścić złączeniem do dołu w papilotkach (jeżeli akurat nie macie papilotek też nic wielkiego się nie stanie).
Po uformowaniu wszystkich pączków nalezy zostawić je jeszcze na chwilę w spokoju do ponownego wyrastania (10-15 minut). W mędzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 C . Pączki piecz przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu (!),
Po upieczeniu jeszcze ciepłe udekoruj lukrem.
Smacznego!


