KUCHNIA

Pieczone ziemniaki z chrupiącą surówką marchewkową i duszonymi buraczkami

20150621_142225

Takie pieczone ziemniaki to niby nic, ale połączone że świeżym tymiankiem, podane   z chrupiąca surówką i duszonymi buraczkami to obłęd kulinarny.

Składniki na surówkę

500 g młodej marchwi

100 g solonych orzeszków ziemnych

3 łyżki dobrego oleju

3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina

Przygotowanie:

marchew pokroić w cienkie słupki i wymieszać wszystkie składniki- ostrzegam jest obłędna w smaku, przyłapałam Chanel jak ją młóciła:

20150621_124412

Na ziemniaki znalazłam świetny patent w książce Nigelii Lawson, zdjęcie to odda idealnie:

20150621_122510

Tak przygotowane ziemniaki smażymy pociętą stroną na bardzo rozgrzanym oleju około 10 minut, wtedy plasterki ładnie się rozchylą, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp 210 C około  godziny.

Do tego dorzuciłam jeszcze duszone młode buraczki i młody seler pokrojony na ćwiartki.

20150621_142221

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.