Pieczone ziemniaki z chrupiącą surówką marchewkową i duszonymi buraczkami
Takie pieczone ziemniaki to niby nic, ale połączone że świeżym tymiankiem, podane z chrupiąca surówką i duszonymi buraczkami to obłęd kulinarny.
Składniki na surówkę
500 g młodej marchwi
100 g solonych orzeszków ziemnych
3 łyżki dobrego oleju
3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina
Przygotowanie:
marchew pokroić w cienkie słupki i wymieszać wszystkie składniki- ostrzegam jest obłędna w smaku, przyłapałam Chanel jak ją młóciła:
Na ziemniaki znalazłam świetny patent w książce Nigelii Lawson, zdjęcie to odda idealnie:
Tak przygotowane ziemniaki smażymy pociętą stroną na bardzo rozgrzanym oleju około 10 minut, wtedy plasterki ładnie się rozchylą, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp 210 C około godziny.
Do tego dorzuciłam jeszcze duszone młode buraczki i młody seler pokrojony na ćwiartki.
Smacznego!
2 komentarze
penelopa
Ciekawy pomysł na bezmięsny obiad. Dziękuję 🙂
becky
Proszę bardzo 🙂