KUCHNIA

Pierogi z kurkami i quinoa

DSC04588 (1)

W weekend odwiedziliśmy rodzinę na Kaszubach i ku mojej uciesze po drodze stało mnóstwo osób sprzedających świeżo zebrane kurki. W drodze powrotnej do domu  kupiliśmy, jak się okazało niecałe 250 g za 15 zł !, na  moje pytanie ile jest gram w tym woreczku, Pani zrobiła wielkie oczy i odpowiedziała że „to się nie waży tylko sypie”.  Pomysłów miałam mnóstwo na te sypane kurki, ostatecznie wygrała miłość do kluch wszelakich i nalepiłam pierogów, które jedliśmy 3 dni, a że tych kurek było niewiele to wpadłam na pomysł aby czymś „wzbogacić” farsz,  padło na quinoa, bo według mnie jej delikatny smak nie zagłuszył smaku tych cudownych grzybków.

Składniki na około 30 bardzo dużych pierogów (nie wiem ile dokładnie, bo Miśki wyżerały jeszcze gorące zaraz po ugotowaniu, a ja na bieżąco kleiłam), na moje „oko” 50 standardowej wielkości:

korzystam ze swojego sprawdzonego przepisu na ciasto, przepis znajdziecie tu i tu

Jeden z przepisów na ciasto: Składniki na 50 szt pierogów:

600 g mąki pszennej

0,5 litra gorącej wody

łyżeczka soli

Drugi przepis na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

szczypta soli

1,5 szklanki gorącej wody

* nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem

  • do tych pierogów skorzystałam z przepisu drugiego!

Składniki na farsz:

250 g kurek (oczywiście mogą być każe inne grzyby)

1 duża cebula

200 g quinoa

łyżeczka soli

płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej

pęczek ulubionego zielska

DSC04579

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania quinoa. Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, tak aby było idealnie gładkie, ja nie używam do tego żadnych maszyn, wolę wszystko robić ręcznie. Gotowe zawijami w wilgotną ściereczkę i na bieżąco rozwałkowujemy części które faszerujemy.

DSC04581(1)

Farsz: Cebulę drobno posiekaj i podsmaż przez 2 minuty na 2 łyżkach oleju roślinnego, po tym czasie dodaj oczyszczone i równie drobno posiekane kurki. Smaż całość 3 minuty.DSC04582 (1)(1)

Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.

DSC04583(1)

W dużej misce wymieszaj ugotowaną quinoa, drobno posiekaną pietruszkę i podsmażonej kurki.

DSC04584 (1)(1)

Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej wody, po kilka sztuk na raz, tak aby swobodnie mogły wypłynąć. Gdy wypłyną na powierzchnię gotuje jeszcze przez 2-3 minuty. Przed podaniem zawsze podsmażam pierogi.

DSC04589 (1)(1)

DSC04590 (1)(1)

Smacznego!

DSC04591 (1)(1)

 

 

DSC04592 (1)(1)

DSC04593 (1)(1)

 

DSC04594 (1)(1)

DSC04596 (1)(1)

DSC04597(1)

 

 

DSC04602 (1)(1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *