KUCHNIA

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

 

Nie ma nic lepszego jak pierogi domowej roboty. Można je przygotować wcześniej, część po ugotowaniu zamrozić i mieć żelazny zapas obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta.

Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

szczypta soli

1,5 szklanki gorącej wody

* nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem

farsz:

300 g suchej soczewicy ugotować do miękkości

3-4  cebule

10 połówek suszonych pomidorów

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka kuminu lub pieprzu

pół łyżeczki wędzonej papryki

sól

około 3 łyżek oleju roślinnego

50 g keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Soczewicę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy,  posiekane drobno suszone pomidory, wymieszać, a na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą.

Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić  łyżeczkę farszu, zlepić boki. Wrzucać tak przygotowane pierogi do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotować 3-5 minut od czasu wypłynięcia pierogów. Po ugotowaniu podsmażyć, jezeli lubicie lekko chrupiąca skórkę.

Smakują wybornie posypane prażoną cebulką i odrobiną gałki muszkatołowej.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.