
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami
Nie ma nic lepszego jak pierogi domowej roboty. Można je przygotować wcześniej, część po ugotowaniu zamrozić i mieć żelazny zapas obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta.
Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
1,5 szklanki gorącej wody
* nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem
farsz:
300 g suchej soczewicy ugotować do miękkości
3-4 cebule
10 połówek suszonych pomidorów
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kuminu lub pieprzu
pół łyżeczki wędzonej papryki
sól
około 3 łyżek oleju roślinnego
50 g keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Soczewicę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy, posiekane drobno suszone pomidory, wymieszać, a na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą.
Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić łyżeczkę farszu, zlepić boki. Wrzucać tak przygotowane pierogi do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotować 3-5 minut od czasu wypłynięcia pierogów. Po ugotowaniu podsmażyć, jezeli lubicie lekko chrupiąca skórkę.
Smakują wybornie posypane prażoną cebulką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Smacznego 🙂




4 komentarze
C1
Super, dzięki za ten przepis to moje ulubione pierogi.
becky
Cieszę się bardzo, pozdrawiam! 🙂
Marta
Z podanych opcji do wyboru wybrałam pieprz i koncentrat pomidorowy. Farsz idealnie wpisuje się w moje smaki – zabieram przepis do mojego prywatnego zeszytu, bo jest genialny 😀
becky
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂