Pierogi z farszem jarmużowo-jaglanym
Następna propozycja na ogranie kaszy jaglanej. Mam urodzaj jarmużu w ogródku, więc jemy go w każdej postaci.
Składniki na ciasto:
600 g mąki
szczypta soli
około 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
mąkę i sól wsypujemy do miski i stopniowo dodawać ciepłej wody, tyle aby ciasto było gładkie i się nie kleiło.
Farsz:
woreczek ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej)
fura jarmużu (myślę że około pół kilograma)
szczypta soli, gałki muszkatołowej, suszonego czosnku
Przygotowanie:
jarmuż umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
Poddusić go na łyżce oleju aż całkowicie zmięknie (luz zeszmaci, jak to mówi się u mnie w domu). Połączyć szpinak z kaszą jaglaną i przyprawami. Średnio to wygląda, ale zapewniam że jest pyszne.
Z ciasta wycinać krążki, nałożyć farsz, zlepiać w pierogi, albo ułatwić sobie życie „maszynką” do pierogów. Ostatnio w Lidlu kupiłam zestaw trzech w różnych wielkościach, i właśnie wypróbowałam tą największą.
Przygotowane pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Ja ugotowane zawsze jeszcze podsmażam albo podpiekam w piekarniku. Pierogi były taak dobre, że nawet Miśka jadła, co prawda delikatnie nagięłam prawdę, bo powiedziałam Jej, że są z jej ulubionym szpinakiem, ale liczy się to, że zrobiłam to w dobrej wierze, bo przecież jarmuż jest bardzo zdrowy, co nie ? 😉
Smacznego!
2 komentarze
Eliza
świetny pomysł! Chętnie wypróbuję 🙂
becky
Dziękuję! Proszę dać znać, jak smakowały 🙂