Pierogi z rucolą i ze szpinakiem
Aby mieć pewność, że Misiek potajemnie nie wymyka się na stację benzynową na hot-doga kontynuuję przygotowywanie posiłków w stylu „męskie żarcie”.
Składniki na 50 szt pierogów:
600 g mąki pszennej
0,5 litra gorącej wody
łyżeczka soli
farsz szpinakowy:
400 g mrożonego szpinaku
szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego
farsz z rucoli:
duży pęczek sałaty
kostka tofu wędzonego
szczypta soli
Przygotowanie:
ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło.
Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta masa i doprawiamy.
Farsz z rukoli: sałatę drobno szatkujemy, wrzucamy na suchą patelnię, gdy puści sok dodajemy drobno posiekane w kostkę tofu i szczyptę soli.Smażymy aż rucola całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego)
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza).
Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste!
Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.
Smacznego!
2 komentarze
pozielonemu
Mniam, fajne te pierożki. Rukolowe nadzienie może być fajnym pomysłem, muszę wyróbować 🙂
becky
Dziękuję! Mój Misiek nie przepada za rucolą a stwierdził, że te były nawet lepsze niż te ze szpinakiem.