KUCHNIA

Pierogi z rucolą i ze szpinakiem

20150517_141902 Aby mieć pewność, że Misiek potajemnie nie wymyka się na stację benzynową na hot-doga kontynuuję przygotowywanie posiłków  w stylu „męskie żarcie”.

Składniki na 50 szt pierogów:

600 g mąki pszennej

0,5 litra gorącej wody

łyżeczka soli

farsz szpinakowy:

400 g mrożonego szpinaku

szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego

farsz z rucoli:

duży pęczek sałaty

kostka tofu wędzonego

szczypta soli

Przygotowanie:

ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło.

Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta masa i doprawiamy.

Farsz z rukoli: sałatę drobno szatkujemy, wrzucamy na suchą patelnię, gdy puści sok dodajemy drobno posiekane w kostkę tofu i szczyptę soli.Smażymy aż rucola całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego)

20150517_132106

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza).

20150517_135648                               Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste!

20150517_132706

Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.

20150517_141914

Smacznego!

2 komentarze