KUCHNIA

Pietruszkowe kopytka z młodych ziemniaków

Nie marnuję jedzenia, zawsze wykorzystuję resztki. Tym razem pozostały ziemniaki, bo kilka dni wcześniej robiłam faszerowane, więc zostało to co wydłubałam ze środka. Młode ziemniaki mają w sobie dużo wody, kopytka z nich przygotowane są dużo delikatniejsze, zachęcam aby trochę się pomęczyć bo naprawdę warto.

Składniki na 4 porcje:

około 1 k ugotowanych młodych ziemniaków

300 g mąki pszennej

łyżeczka soli

pęczek a nawet dwa pietruszki

1 gałka muszkatołowa

100 ml mleka (u mnie sojowe)

Przygotowanie:

Ziemniaki utłucz lub zblenduj razem z solą, stratą gałką muszkatołową i mlekiem. Gdy masa będzie idealnie gładka i bez grudek dodaj mąkę i posiekaną drobno pietruszkę. Zagnieć ciasto.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i oleju. Podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj wałek o szerokości około 3 cm, pokrój na skos.

Do gotującej się wody wrzucaj partiami  (1/4 ugotować, wyłowić i kolejna partia) kopytka. Poczeka aż wypłyną i gotuj jeszcze 2-3 minut. Delikatnie wyjmij ze z wody, odłóż na bok do przesuszenia. Ja zawsze jeszcze podsmażam kluski, ale to Twój wybór co dalej z nimi zrobisz 🙂

O tej porze roku smakują najlepiej z surówkami z młodej kiszonej kapusty.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.