Pietruszkowe kopytka z młodych ziemniaków
Nie marnuję jedzenia, zawsze wykorzystuję resztki. Tym razem pozostały ziemniaki, bo kilka dni wcześniej robiłam faszerowane, więc zostało to co wydłubałam ze środka. Młode ziemniaki mają w sobie dużo wody, kopytka z nich przygotowane są dużo delikatniejsze, zachęcam aby trochę się pomęczyć bo naprawdę warto.
Składniki na 4 porcje:
około 1 k ugotowanych młodych ziemniaków
300 g mąki pszennej
łyżeczka soli
pęczek a nawet dwa pietruszki
1 gałka muszkatołowa
100 ml mleka (u mnie sojowe)
Przygotowanie:
Ziemniaki utłucz lub zblenduj razem z solą, stratą gałką muszkatołową i mlekiem. Gdy masa będzie idealnie gładka i bez grudek dodaj mąkę i posiekaną drobno pietruszkę. Zagnieć ciasto.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i oleju. Podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj wałek o szerokości około 3 cm, pokrój na skos.
Do gotującej się wody wrzucaj partiami (1/4 ugotować, wyłowić i kolejna partia) kopytka. Poczeka aż wypłyną i gotuj jeszcze 2-3 minut. Delikatnie wyjmij ze z wody, odłóż na bok do przesuszenia. Ja zawsze jeszcze podsmażam kluski, ale to Twój wybór co dalej z nimi zrobisz 🙂
O tej porze roku smakują najlepiej z surówkami z młodej kiszonej kapusty.
Smacznego!