KUCHNIA

Piwne kruche ciastka z owocami

20150803_174252[1]

Znalazłam piwo w lodówce, co u nas jest naprawdę rzadkością, nie żebyśmy wszystko wypijali na bieżąco, po prostu sporadycznie nam się to zdarza (raz na 3 miesiące może lampka wina albo piwo na pół) tak ku mojej radości mogłam poeksperymentować w kuchni.

Składniki na około 10 szt.:

400 g mąki pszennej

150 ml zimnego piwa (użyłam ciemnego)

2 łyżki cukru (z racji tego że piwo było ciemne to cukier też)

150 ml oleju roślinnego

pół łyżeczki soli

około 300 g owoców : 2-3 jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki itp.

kilka suszonych śliwek lub rodzynek/można oczywiście pominąć

20150803_155436[1]Przygotowanie:

z podanych składników poza owocami szybko zagnieść ciasto, zawinąć w filię spożywczą i włożyć na godzinkę do lodówki. Użyłam cukru Dark Muscovado (wilgotny cukier) dlatego wyszedł taki marmurek.

20150803_155927[1]Owoce pokroić w drobną kostkę. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty 10/10 cm, na środku ułożyć łyżkę owoców i skleić brzegi

20150803_165002[1]

20150803_165025[1]

20150803_165039[1]Tak posklejane ciacha ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

20150803_170028[1]i piec około 30 minut w temp. 190-200 C.

20150803_173654[1]Proponuję podawać posypane cukrem pudrem albo polane syropem klonowym

20150803_174023[1]

20150803_174252[1]

20150803_174351[1]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.