Piwne kruche ciastka z owocami
Znalazłam piwo w lodówce, co u nas jest naprawdę rzadkością, nie żebyśmy wszystko wypijali na bieżąco, po prostu sporadycznie nam się to zdarza (raz na 3 miesiące może lampka wina albo piwo na pół) tak ku mojej radości mogłam poeksperymentować w kuchni.
Składniki na około 10 szt.:
400 g mąki pszennej
150 ml zimnego piwa (użyłam ciemnego)
2 łyżki cukru (z racji tego że piwo było ciemne to cukier też)
150 ml oleju roślinnego
pół łyżeczki soli
około 300 g owoców : 2-3 jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki itp.
kilka suszonych śliwek lub rodzynek/można oczywiście pominąć
z podanych składników poza owocami szybko zagnieść ciasto, zawinąć w filię spożywczą i włożyć na godzinkę do lodówki. Użyłam cukru Dark Muscovado (wilgotny cukier) dlatego wyszedł taki marmurek.
Owoce pokroić w drobną kostkę. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty 10/10 cm, na środku ułożyć łyżkę owoców i skleić brzegi
Tak posklejane ciacha ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i piec około 30 minut w temp. 190-200 C.
Proponuję podawać posypane cukrem pudrem albo polane syropem klonowym