
Pizza wegańska- mój pierwszy raz
Przyznam się: to jest pierwsza pizza jaką w życiu zrobiłam, dotychczas miałam uraz do domowej pizzy bo kojarzyła mi się z taką pieczoną na prostokątnej blaszce grubą, bardziej przypominającą ciasto drożdżowe z pomidorami, a ja uwielbiam cieniuteńkie ciasto, chrupkie na brzegach. Udało mi się zrobić idealną pizzę.
Składniki na 3 duże pizze (tak, tak aż 3 zrobiłam)
700 g mąki pszennej
opakowanie suchych drożdży
250 ml ciepłej wody
dwie łyżki oliwy (polecam użyć łyżkę oliwy truflowej- cudownie imituje zapach prawdziwych serów 😉
łyżeczka soli
łyżka syropu z agawy (lub łyżeczka cukru)
Sos:
puszka pomidorów w całości
oregano, bazylia, papryka, sól
200 g wegańskiego sera
pieczarki, papryka, kukurydza
Przygotowanie:
W wodzie z syropem lub cukrem rozpuszczamy drożdże i wstawiamy ciepłe miejsce na 15 minut aż się obudzą. Do mąki dodajemy obudzone drożdże, oliwę, sól. Wyrabiamy ciasto – w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy wody, ciasto nie powinno się lepić do dłoni. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę- musi podwoić swoją objętość.
Przygotowanie sosu to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem 🙂
Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella bardzo szybko się topi więc radzę dopiero w połowie czasu pieczenia dodać drugą połowę sera.
Pieczemy w temp. 220 C około 12-15 minut na blaszce wyłożonej pergaminem.
Smacznego!
