KUCHNIA

Pizza wegańska- mój pierwszy raz

20150524_144429

Przyznam się: to jest pierwsza pizza jaką w życiu zrobiłam, dotychczas miałam uraz do domowej pizzy bo kojarzyła mi się z taką pieczoną na prostokątnej blaszce grubą, bardziej przypominającą ciasto drożdżowe z pomidorami, a ja uwielbiam cieniuteńkie ciasto, chrupkie na brzegach. Udało mi się zrobić idealną pizzę.

Składniki na 3 duże pizze (tak, tak aż 3 zrobiłam)

700 g mąki pszennej

opakowanie suchych drożdży

250 ml ciepłej wody

dwie łyżki oliwy (polecam użyć łyżkę oliwy  truflowej- cudownie imituje zapach prawdziwych serów 😉

łyżeczka soli

łyżka syropu z  agawy (lub łyżeczka cukru)

Sos:

puszka pomidorów w całości

oregano, bazylia, papryka, sól

200 g wegańskiego sera

pieczarki, papryka, kukurydza

Przygotowanie:

W wodzie z syropem lub cukrem rozpuszczamy drożdże i wstawiamy ciepłe miejsce na 15 minut aż się obudzą. Do mąki dodajemy obudzone drożdże, oliwę, sól. Wyrabiamy ciasto – w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy wody, ciasto nie powinno się lepić do dłoni. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę- musi podwoić swoją objętość.

Przygotowanie sosu to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem 🙂

Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki  (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella bardzo szybko się topi więc radzę dopiero w połowie czasu pieczenia dodać drugą połowę sera.

20150524_142646

Pieczemy w temp. 220 C około 12-15 minut na blaszce wyłożonej pergaminem.

20150524_144245

Smacznego!

20150524_144602

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.