KUCHNIA

Pizza z tapenadą i pomidorkami

DSC02650

Wspominałam, że ostatnio piekłam pizze i każdy z naszej 4 miał swoją ulubioną. Mam gwarancję, że nikt mojej pizzy nie ruszy, gdy zostanie, bo tylko ja w domu kocham czarne oliwki i kapary. Oczywiście, moja była najlepsza!

DSC02647

Składniki na tapenade:

2 słoiki (200 ml)czarnych oliwek

50 ml oliwy dobrej jakości oleju

sok z 1 cytryny

pęczek grupo posiekanej pietruszki

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki kaparów

pół łyżeczki pieprzu

przepis na pizzę znajdziecie pod tym linkiem

DSC02603

Przygotowanie:

Umieść w blenderze oliwki, kapary, posiekany czosnek i pieprz. Włącz na kilka sekund blender, chodzi o to, aby tapenada nie była breją, no chyba że lubisz taką konsystencje, to wrzuć od razu wszystko razem.

DSC02605

Dodaj oliwę i ponownie kilka sekund zblenduj.

DSC02606

Dodaj pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną możesz trzymac w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, z makaronem albo na pizzy!

DSC02607

 

DSC02608

Pizza: ciasto wg tego przepisu.

DSC02642

Swoją pizzę posmarowałam około 1/3 tapenady z powyższego przepisu, udekorowałam połówkami pomidorków i starłam niewielką ilość wegańskiego sera typu cheddar (Volfie).  Czas pieczenia 12-15 minut w temp. 200-200 C.

DSC02644

 

DSC02648

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *