
Pizza z tapenadą i pomidorkami
Wspominałam, że ostatnio piekłam pizze i każdy z naszej 4 miał swoją ulubioną. Mam gwarancję, że nikt mojej pizzy nie ruszy, gdy zostanie, bo tylko ja w domu kocham czarne oliwki i kapary. Oczywiście, moja była najlepsza!
Składniki na tapenade:
2 słoiki (200 ml)czarnych oliwek
50 ml oliwy dobrej jakości oleju
sok z 1 cytryny
pęczek grupo posiekanej pietruszki
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki kaparów
pół łyżeczki pieprzu
przepis na pizzę znajdziecie pod tym linkiem
Przygotowanie:
Umieść w blenderze oliwki, kapary, posiekany czosnek i pieprz. Włącz na kilka sekund blender, chodzi o to, aby tapenada nie była breją, no chyba że lubisz taką konsystencje, to wrzuć od razu wszystko razem.
Dodaj oliwę i ponownie kilka sekund zblenduj.
Dodaj pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną możesz trzymac w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, z makaronem albo na pizzy!
Pizza: ciasto wg tego przepisu.
Swoją pizzę posmarowałam około 1/3 tapenady z powyższego przepisu, udekorowałam połówkami pomidorków i starłam niewielką ilość wegańskiego sera typu cheddar (Volfie). Czas pieczenia 12-15 minut w temp. 200-200 C.

