Podstawowy przepis na leczo, czyli szybkie jednogarnkowe danie
Wszelkie źródła mianują leczo jako specjalność kuchni węgierskiej. Przepisów i wariacji na temat leczo jest mnóstwo, ale składnikami jakie znajdziecie w każdym są: papryka, pomidory i cebula. Leczo najlepiej smakuje podane z pieczywem, ale kasza też tu się sprawdzi. Proporcje jakie należy zachować to tyle ile użylicie papryki, to połowa tego to pomidory czyli na 1 kg papryki pół kilograma pomidorów, oczywiście to jest umowne, nikt Wam nie każe dzielić pomidora na pół, ale takie proporcje warzyw pozwolą Wam uzyskać idealną ilość sosu. Swoje leczo wzbogaciłam po brązowe pieczarki, które są bardziej aromatyczne niż białe, więc jeżeli chcecie zrobić przepis bazowy to etap pieczarek po prostu pomińcie. Zaletą tego dania jest szybki czas przygotowania- pół godzinki i obiad/kolacja gotowe, to że wszystko przygotujecie w jednym garnku oraz jego niskokaloryczność, bo przecież to same warzywka 🙂
ps. Leczo możesz spokojnie przygotować dzień wcześniej i bo z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na 4 porcje:
700-800 g różnego koloru papryk
300-400 g pieczarek
400-500 g pomidorów
2 cebule
łyżeczka wędzonej! papryki
łyżeczka papryki
łyżeczka suszonego czosnku
sól i pieprz
3-4 łyżki oleju do smażenia
- świeże pomidory można zastąpić tymi z puszki, a wtedy użyć 2 puszki, które standardowo są po 400 ml
- suszony czosnek zastąpić świeżym-2/3 ząbki
- użyłam słodkiej papryki bo te moje czerwone świeże by istny ogień
- dodatkowo dodałam 5 dużych połówek suszonych pomidorów
- jeżeli chcecie danie bardziej sycące, czy też wzbogacić posiłek o białko to idealnym rozwiązaniem będzie dodanie wędzonego tofu, które pokroić w kostkę 1 cm i podsmażyć na złoto, dodać do potrawy tuż przed serwowaniem dania
- często do leczo dodaje się cukinie, a nawet bakłażany- użyłabym w ilości podobnej co pomidorów
Przygotowanie:
Cebulę pokój na średniej wielkości kostkę, paprykę na kawałki około 2 cm, pieczarki na ćwiartki, pomidory w zależności od rodzaju na pół (koktajlowe), na 8 zwykłe (możesz je sparzyć wcześniej i obrać ze skórki).
W dużym (min, 3l) garnku rozgrzej olej i przez 5 minut podsmażaj cebulę.
Do cebuli dodaj w 2/3 partiach pieczarki, i smaż 3 minuty ż każdą porcją.
Dodaj paprykę i duś wszystko 5 minut pod przykryciem,
Dodaj pomidory i przyprawy. Garnek przykryj pokrywką i duś całość 10 minut.
Smacznego!