KUCHNIA

Podstawowy przepis na wegański spód do tarty, quiche’a, kiszu

DSC01537

Uwielbiam tego rodzaju dania, zawsze wykorzystuję „resztki” z lodówki na farsz do niego,  a taki spód mam praktycznie ciągle w pogotowiu. Pokażę Wam mój sposób, bo oczywiście, można bawić się w siekanie ciasta z masłem kokosowym, chłodzenie go w lodówce, a później rzucanie wszelkimi „urwami” podczas jego rozwałkowywania (czy  już Wam mówiłam,  jak bardzo nie lubię rozwałkowywać ciasta?).

Składniki:

230 g mąki ( u mnie pół na pół z mąką pełnoziarnistą)

100 ml oleju roslinnego

100 ml zimnej wody

łyżeczka soli

w wersji na słodko:

zamiast łyżeczki soli tylko jej szczypta

100 g cukru (dowolnego)

DSC01523

DSC01524

DSC01526

DSC01527

Umieść ciasto na środku formy. Dodatkowo dno formy możesz wyłożyć papierem do pieczenia.

DSC01528

Rozciągnij ciasto na całą formę. Niestety moim pomocnicy grali w Chińczyka i nie było komu zrobić mi zdjęcia. W każdym bądź razie, prawą dłonią przytrzymuj środek ciasta a lewą, za pomocą kciuka rozciągaj ciasto.

DSC01529

Całość ponakłuwaj  widelcem, to zapobiega wyrastaniu ciasta.

DSC01530

Przykryj ciasto folią w schłodź w lodówce przez 30 minut, wersja ekspres to zamrażalnik 10-15 minut. Tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

DSC01531

Piecz w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika przez 10 minut. Taki upieczony spód możesz trzymać w lodówce nawet 3 dni, ale lepiej przykryj folią spożywczą.

DSC01538

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.