Podwójnie czekoladowe idealnie chrupiące gofry
Oj naszło mnie w weekend na gofry, do tego stopnia,że upiekłam ich ponad dzwadziescia sztuk. Najśmieszniejsze jest to, że Miśki warowały i co się upiełko to zjadali na bierząco. Gofry z tego przepisu sa idealnie chrupiące i lekkie. Smakują sa w sobie delikatnie przypruszone cukrem pudrem, a ja zajadałam się suchymi, popijąjąc ulubioną kawę.
Składniki na około 20 sztuk 🙂
litr mleka sojowego * jeszcze lepszy byłby jogurt
700 g mąki pszennej (z czego 300 g może być pełnoziarnista)
3 banany
80 g kakao (moje było z cukrem)
50-100 g cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyśczonej
50 ml oleju
100 g gorzkiej czekolady
około 30 ml octu ( mnie był jabłkowy) lub sok z cytryny
Przygotowanie:
Do mleka dodaj ocet i sok z cytryny, ma się zakwasić i powstać coś na kształt kefiru. Do tego przepisu jeszcz elepiej nadał by się jogurt naturalny, ale te wegańskie są strasznie drogie, więc tak sobie poradziłam. Odstaw mleko na około 15 minut. W międzyczasie wymieszaj, a najlepiej przesiej wszystkie suche składniki.
Banany zblenduj z olejem. Czekoladę posiekaj. Wymieszaj zakwaszone mleko z suchymi składnikami, a na samym końcu dodaj czekoladę.
Piecz gofry w nagrzanym do maksymalnej temperetury gofrownicy około 5 minut.
Smacznego!
One Comment
Bartosz
Już wiem co będę robił jak wrócę z pracy ;D