KUCHNIA

Podwójnie czekoladowe idealnie chrupiące gofry

Oj naszło mnie w weekend na gofry, do tego stopnia,że upiekłam ich ponad dzwadziescia sztuk. Najśmieszniejsze jest to, że Miśki warowały i co się upiełko to zjadali na bierząco. Gofry z tego przepisu sa idealnie chrupiące i lekkie. Smakują sa w sobie delikatnie przypruszone cukrem pudrem, a ja zajadałam się suchymi,  popijąjąc ulubioną kawę.

Składniki na około 20 sztuk 🙂

litr mleka sojowego * jeszcze lepszy byłby jogurt

700 g mąki pszennej (z czego 300 g może być pełnoziarnista)

3 banany

80 g kakao (moje było z cukrem)

50-100 g cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyśczonej

50 ml oleju

100 g gorzkiej czekolady

około 30 ml octu ( mnie był jabłkowy) lub sok z cytryny

Przygotowanie:

Do mleka dodaj ocet i sok z cytryny, ma się zakwasić i powstać coś na kształt kefiru. Do tego przepisu jeszcz elepiej nadał by się jogurt naturalny, ale te wegańskie są strasznie drogie, więc tak sobie poradziłam. Odstaw mleko na około 15 minut. W międzyczasie wymieszaj, a najlepiej przesiej wszystkie suche składniki.

Banany zblenduj z olejem. Czekoladę posiekaj. Wymieszaj zakwaszone mleko z suchymi składnikami, a na samym końcu dodaj czekoladę.

Piecz gofry w nagrzanym do maksymalnej temperetury gofrownicy około 5 minut.

Smacznego!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.