KUCHNIA

Podwójnie migdałowy sernik

Chyba nie ma osoby, która nie kochałaby serników. Tym razem padło na smak migdałowy. Nie nacieszyłam się sernikiem w święta, więc upiekłam wczoraj i zamierzam się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia).  To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem.  Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach 😉

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

500 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do absolutnej miękkości

200 g gęstego mleka kokosowego

250 g cukru

250 ml ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)

200 g płatków migdałowych, a najlepiej mielonych

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

opakowanie 200 g marceoanu

150-200 g ulubionego dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego)

Przygotowanie:

Zblenduj na jednolitą masę fasolę, mleka, cukier, sok cytrynowy  i migdały.

Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

 

Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 60 minut.

Przestudzony „sernik” posmaruj dżemem.

Marcepan uformuj w kulę, rozwałkuj cieniutko i połóż na wierzch ciasta.

 

Smacznego!

 

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.