Podwójnie migdałowy sernik
Chyba nie ma osoby, która nie kochałaby serników. Tym razem padło na smak migdałowy. Nie nacieszyłam się sernikiem w święta, więc upiekłam wczoraj i zamierzam się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach 😉
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
500 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do absolutnej miękkości
200 g gęstego mleka kokosowego
250 g cukru
250 ml ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)
200 g płatków migdałowych, a najlepiej mielonych
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
opakowanie 200 g marceoanu
150-200 g ulubionego dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego)
Przygotowanie:
Zblenduj na jednolitą masę fasolę, mleka, cukier, sok cytrynowy i migdały.
Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 60 minut.
Przestudzony „sernik” posmaruj dżemem.
Marcepan uformuj w kulę, rozwałkuj cieniutko i połóż na wierzch ciasta.
Smacznego!
One Comment
Kulinarne Wyskoki
Dałam się nabrać! Konsystencja jest cudowna, a wypieki z fasoli bardzo smaczne, więc na pewno zrobię 😉