KUCHNIA

Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem

DSC03083

Kolejna wersja kruchego ciasta z rabarbarem, ten różni się tym, że rabarbar był przed pieczeniem marynowany w occie balsamicznym, co nadało mu szlachetnego smaku.  Rabarbar należy marynować 24 h, mój się wylegiwał ponad 72, bo kompletnie nie miałam czasu na pieczenie.

Składniki na standardowej wielkości tortownicę (26 cm):

800-1000 g rabarbaru

3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego (z czerwonego wina)

50 g cukru trzcinowego

ciasto:

250 g mąki pszennej (u mnie była to pszenno żytnia z amarantusem, w sumie do wypieku chleba, ale świetnie się sprawdza w ciastach, a poza tym ta była pierwsza z brzegu i nie chciało mi się szukać w spiżarni)

DSC03072

100 g innego masła roślinnego (najlepiej kokosowego)

1 średni banan

50 g cukru trzcinowego

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

DSC03064

kruszonka:

100 g mąki

70 g masła roślinnego

30 g cukru

  • wykorzystałam też kruszonkę, która została mi od poprzedniego ciasta

DSC03067

Aby przygotować kruszonkę, wrzuć wszystkie składniki do miski i rozkrusz je razem palcami, o tak:

DSC03069

Powstałą kruszonkę schowaj do lodówki, zanim przygotujesz resztę.

DSC03070

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, pokrój 1 cm kawałki, skrop octem balsamicznym, posyp cukrem i schowaj do lodówki na około 24 h.

DSC03065

Jak to z kruchym ciastem bywa, musisz wszystkie składniki siekać, aż da się do zlepić w całość.

DSC03066

Formę do pieczenia wysmaruj masłem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia, po czy wylep formę ciastem. Schowaj do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika.

DSC03071

Wyjątkowo, spodu nie podpiekaj (dzięki temu ciasto będzie półkruche) tylko schłodzone wypełnij zamarynowanym rabarbarem, posyp kruszonką i piecz przez 60-70 minut w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem.

DSC03073

Przestudź ciasto w formie, gdyż ciepłe może się rozpaść pod wpływem soku z rabarbaru.

DSC03082

Smacznego!

DSC03078

DSC03081

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.