Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem
Kolejna wersja kruchego ciasta z rabarbarem, ten różni się tym, że rabarbar był przed pieczeniem marynowany w occie balsamicznym, co nadało mu szlachetnego smaku. Rabarbar należy marynować 24 h, mój się wylegiwał ponad 72, bo kompletnie nie miałam czasu na pieczenie.
Składniki na standardowej wielkości tortownicę (26 cm):
800-1000 g rabarbaru
3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego (z czerwonego wina)
50 g cukru trzcinowego
ciasto:
250 g mąki pszennej (u mnie była to pszenno żytnia z amarantusem, w sumie do wypieku chleba, ale świetnie się sprawdza w ciastach, a poza tym ta była pierwsza z brzegu i nie chciało mi się szukać w spiżarni)
100 g innego masła roślinnego (najlepiej kokosowego)
1 średni banan
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
100 g mąki
70 g masła roślinnego
30 g cukru
- wykorzystałam też kruszonkę, która została mi od poprzedniego ciasta
Aby przygotować kruszonkę, wrzuć wszystkie składniki do miski i rozkrusz je razem palcami, o tak:
Powstałą kruszonkę schowaj do lodówki, zanim przygotujesz resztę.
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, pokrój 1 cm kawałki, skrop octem balsamicznym, posyp cukrem i schowaj do lodówki na około 24 h.
Jak to z kruchym ciastem bywa, musisz wszystkie składniki siekać, aż da się do zlepić w całość.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia, po czy wylep formę ciastem. Schowaj do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika.
Wyjątkowo, spodu nie podpiekaj (dzięki temu ciasto będzie półkruche) tylko schłodzone wypełnij zamarynowanym rabarbarem, posyp kruszonką i piecz przez 60-70 minut w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem.
Przestudź ciasto w formie, gdyż ciepłe może się rozpaść pod wpływem soku z rabarbaru.
Smacznego!