KUCHNIA

Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi

 

20161028_140004 (1)(1)

W zeszłym tygodniu pochwaliłam się Wam kolejną oswojoną przeze mnie zupą ale jakoś zapomniałam podzielić się przepisem, na który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna w kolejce do zrobienia, są ostatnimi potrawami jakie bym chciała zjeść. Jak to w życiu bywa, nie jestem pępkiem świata, i o ile zmusiłam moją rodzinę do weganizmu , bo to ja gotuję!, to muszę im ustępować i gotować ich ulubione dania (w mojej wersji wege rzecz jasna). Mój kapuśniak przystosowałam do swoich kubków smakowych poprzez dodanie chińskiej kapusty pakchoi z mojego ogródka, która jak w poprzednim przepisie pisywałam w smaku przypomina kapustę pekińską, tyle że jest bardziej soczysta, więc jeżeli nie możecie dostać pakchoi to śmiało zastąpcie ją pekinką. ps. Zupa się udała, Miśki za jednym zamachem wciągnęły po dwie porcje każdy. Mi smakowała, a tu już mały krok do przodu 😉

Składniki na 6-8 porcji:

600 -800 g kapusty kiszonej

400-500 g kapusty pakchoi lub pekińskiej

2 marchewki

2 cebule

kilka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utłuc w moździerzu, nie cierpię wyławiać ich z zupy)

łyżeczka kozieradki (utłuc lub zmielić z zielem angielskim)

łyżeczka suszonego czosnku

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki wędzonej papryki

  • dodatkowo do podania grzanki z chleba na zakwasie i pietruszka

20161028_133108 (1)(1)

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na 2-3 łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj przyprawy, wymieszaj dodaj kapustę kiszoną i marchewką, duś razem 2-3 minuty mieszając po czym dodaj 2- 2,5 litra wody. Zagotuj na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie drobno posiekaj kapustę pakchoi/pekińską i gdy zupa będzie się już gotować a kapusta kiszona będzie już prawie miękka (po około 10-15 minutach gotowania) dodaj chińską/pekińską kapustę i gotuj razem 3-5 minut. Gotowe!

20161028_140012 (1)(1)

Smacznego!

20161028_140032 (1)(1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *