KUCHNIA

Pomarańczowe ciasto z kaszy manny we frużelinie pomarańczowej

 

DSC01890

Moja Miśka uwielbia ciasta pomarańczowe, najlepiej bez kremu i lekko wilgotne. To ciasto jest bardzo orzeźwiające, idealnie do czarnej herbaty. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika.

Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości)

150 g kaszy manny

50 g brązowego cukru

1 pomarańcza (wyparzona)

200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić 150 ml mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy)

50 g maki pszennej

1 banan

pół łyżeczki sody oczyszczonej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej

50 ml oleju roślinnego

  • łyżeczka agaru i 1-2 łyżki brązowego cukru, jeżeli też chcecie mieć taka polewę.

DSC01856

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką masę : banana, olej, jogurt, esencję waniliową i cukier. Do dużej miski wsyp kaszę manną, przesiej mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj stratą skórę z pomarańczy i masę jogurtową.

DSC01857

Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut aby masa zgęstniała. W czasie oczekiwania, możesz przygotować „frużelinę”.

DSC01860

Sok z drugiej połowy pomarańczy zblenduj razem z całym środkiem pozostałości po pomarańczy.

DSC01858

W tych białych skórach jest samo dobro. Możesz dodać cukier.

DSC01859

Dodaj rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody agar i ponownie zblenduj.

DSC01864

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC01861

Piecz 30-35 minut (jeżeli podwojone składniki, piecz 10 minut dłużej, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche).

DSC01865

Jeśli zdecydowałeś/aś się na owocową polewę, poczekaj chwilkę aż ciasto przestygnie. Polewa na bazie agaru zastyga w temperaturze pokojowej. Ciasto przechowywane w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce) zachowuje świeżość kilka dni.

DSC01866

Smacznego!

DSC01885

 

DSC01887

DSC01888

DSC01892

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.