Pomarańczowe otrębuski
Ciasteczka idealne na poświąteczne obżarstwo, bo zawierają mnóstwo błonnika, który jak wiadomo wspomaga pracę jelit. Ale żeby nie było, są bardzo smaczne, idealnie się sprawdzą na ekspresowe śniadanie z poranną herbatką, czy jako przegryzka w ciągu dnia, zresztą na ciacho każda pora jest dobra.
ps. Przechowywane w puszcze będą świeże nawet do 10 dni.
Składniki na około 40 sztuk:
350 g mąki u mnie była to tortowa orkiszowa ale może to być po prostu pszenna
100 g otrębów
100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego ale delikatnego w smaku np. słonecznikowy
100 g cukru
1 banan
3 łyżki skórki pomarańczowej (możecie zrobić sami, przepis znajdziecie tu, lub kupić np. tu)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
w misce utrzyj na gładką masę banana, roztopiony olej kokosowy i cukier. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj masę bananową i skórkę. Możesz tez dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.
Zagnieć ciasto- konsystencją przypomina glinę.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz dłonią. Można też wyciskać wzory.
Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut.
Smacznego!