Posiłek jogina, czyli ryż ze smażonymi warzywami.
Pewnie setki razy już o tym pisałam, że ryż mogę jeść o każdej porze i pod każdą postacią. Tak się w moim życiu poskładało, że aktualnie jestem nauczycielem jogi i codziennie minimum 3 godziny spędzam na macie, co ma bardzo duży wpływ na moje odżywianie. Praktykując jogę powinno się zjeść lekki posiłek najpóźniej 2 godziny przed zajęciami, więc jak łatwo obliczyć co najmniej 5 godzin muszę mieć na tyle pożywne i lekkie „paliwo” aby podołać . Właśnie takie lekkie ryżowe dania są dla mnie zbawieniem. Książkowo 2 godziny przez praktyką zjadam taką dawkę leczniczą i drugą po zajęciach, a jest to zazwyczaj dobrze po godzinie 20, więc jest to moja lekka kolacja. Przepis na ten ryż znalazłam na opakowaniu kardamonu, nie wiem jak Wy, ale za każdym razem sprawdzam co jest na nich napisanie i wielokrotnie znalazłam fajny przepis, a to właśnie na opakowaniu przypraw, mąki a nawet cukru. Rzadko kiedy stosuję przepis w 100 %, często gęsto gdy znajdę ciekawy przepis to mam w lodówce 1 z 5 potrzebnych składników, ale nie biegnę od razu do sklepu tylko szukam zamienników, i tak w tym przypadku nie miałam nasion sezamu, ale miałam tahini, a kolendrę zastąpiłam pietruszką. Ten przepis ma idealnie wyważone smaki poprzez dobrane składniki, smaku zbudowany jest głównie dzięki selerowi i tahini. Danie jest lekkie i sycące, będę pewnie robić setki wariacji na jego temat . Mimo iż tylko ja jestem joginką to cała moja rodzina zjada takie obiady, ale bardzo sobie chwalą, bo w sumie czy mają inne wyjście 😉
Składniki na 4 porcje:
350-400 g ryżu (najlepiej basmati)
4 marchewki
4-6 gałązek selera naciowego
2 cebule
2 łyżki sosu sojowego (jeżeli nie maci lub po prostu nie lubicie pominąć i zastąpił łyżeczka soli)
8-10 nasion kardamonu
pęczek pietruszki lub kolendry
czubata łyżka pasty sezamowej (tahini) lub 2 łyżki nasion sezamu
2 łyżki nasion słonecznika (pominąć, jeżeli zamiast pasty sezamowej użyjesz nasion sezamu)
Przygotowanie:
Ugotuj ryż z dodatkiem całych nasion kardamonu i z płaską łyżeczką soli, a po przygotowaniu wyciągnij kardamon. Warzywa pokrój w miarę równej wielkości kostkę.
W dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmażaj przez 10 minut warzywa mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i duś wszystko razem 5 minut. Gdy warzywa będą wystarczająco miękkie wymieszaj z ugotowanym ryżem.