Potrawka z bakłażanów i papryki
Propozycja na lekki obiad czy też kolację, ale przecież na śniadanie też Wam nie zabronię 🙂 Potrawka z bakłażanem w roli głównej proponuje podać z chlebkami Naan, z ryżem.
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany
2-4 słodkie czerwone papryki (2 jeżeli te długie jak u mnie)
200-300 g pomidorów najlepiej jakieś odmiany koktajlowej
2 cebule
łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego
2-3 łyżki kaparów
czubata łyżeczka kolorowego pieprzu
sól (około 1 łyżeczki)
opcjonalnie pół łyżeczki papryki ostrej opcjonalnie jeżeli lubicie ogień
Przygotowanie:
W garnku (minimum 3 litrowym) rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż przez 3-4 minut pokrojona w kostkę cebulę. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Smaż około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie pokrój paprykę podobnej wielkości kawałki jak bakłażan, oraz pomidorki na 2 lub 4 części. Do bakłażana dodaj paprykę i smaż razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj pomidory. Dodaj wszystkie przyprawy i duś kolejne 5 minut, lub do czasu aż bakłażan będzie już dobry (miał miękką skórkę). Na samym końcu dodaj kapary. Gotowe!
Smacznego!
2 komentarze
Krystyna
Wygląda smacznie, danie dietetyczne , super. Zrobię, mam wszystkie produkty. Bakłażana nie trzeba posolić żeby zgubił goryczkę ?
becky
Nigdy tego nie robię, jakoś nie wyczuwam goryczki 🙂