KUCHNIA

Potrawka z bakłażanów i papryki

Propozycja na lekki obiad czy też kolację, ale przecież na śniadanie też Wam nie zabronię 🙂 Potrawka z bakłażanem w roli głównej proponuje podać z chlebkami Naan, z ryżem.

Składniki na 4 porcje:

2 bakłażany

2-4 słodkie czerwone papryki (2 jeżeli te długie jak u mnie)

200-300 g pomidorów najlepiej jakieś odmiany koktajlowej

2 cebule

łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego

2-3 łyżki kaparów

czubata łyżeczka kolorowego pieprzu

sól (około 1 łyżeczki)

opcjonalnie pół łyżeczki papryki ostrej opcjonalnie jeżeli lubicie ogień

Przygotowanie:

W garnku (minimum 3 litrowym) rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż przez 3-4 minut pokrojona w kostkę cebulę.  Następnie dodaj bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Smaż około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

W międzyczasie pokrój paprykę podobnej wielkości kawałki jak bakłażan, oraz pomidorki na 2 lub 4 części. Do bakłażana dodaj paprykę i smaż razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj pomidory. Dodaj wszystkie przyprawy i duś kolejne 5 minut, lub do czasu aż bakłażan będzie już dobry (miał miękką skórkę). Na samym końcu dodaj kapary. Gotowe!

Smacznego!

 

 

2 komentarze

Skomentuj Krystyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *