KUCHNIA

Potrawka z kukurydzy i pomidorów

Obecnie można kupić soczystą i słodką kukurydzę w kolbach, jest ona na tyle dobra i pożywna, że stanowi świetną bazę do dania głównego. Wykombinowałam sobie potrawkę, w której zawarłam praktycznie same warzywa sezonowe (poza groszkiem), danie jest pięknie kolorowe, smaczne i sycące.

Składniki na 4 porcje:

4 kolby świeżej kukurydzy lub 2 puszki po 200 g

puszka groszku

około 1 kg pomidorów z czego 300 g to mogą być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów

2 dowolne prprayku

cebula

łyżka cukru trzcinowego

łyżeczka kurkumy

łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego

łyżeczka papryki

łyżeczka kuminu

3 łyżki oleju do smażenia

sól

Przygotowanie:

Podziel kolby kukurydzy na 2-3 cm kawałki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie.

W dużym garnku podsmaż na złoto posiekaną cebulę, po czym dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych).

Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj 10 minut.

Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół, dodaj do potrawy wraz z odsączonym i wypłukanym groszkiem. Gotuj 5 minut.

Gdy kukurydza będzie już gotowa obierz ją z nasion i dodaj do potrawki. Gotuj jeszcze minutę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Całość podałam z domowej roboty chlebkami czapati, jeżeli chcecie to umieszczę na nie przepis.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *