Potrawka z kukurydzy i pomidorów
Obecnie można kupić soczystą i słodką kukurydzę w kolbach, jest ona na tyle dobra i pożywna, że stanowi świetną bazę do dania głównego. Wykombinowałam sobie potrawkę, w której zawarłam praktycznie same warzywa sezonowe (poza groszkiem), danie jest pięknie kolorowe, smaczne i sycące.
Składniki na 4 porcje:
4 kolby świeżej kukurydzy lub 2 puszki po 200 g
puszka groszku
około 1 kg pomidorów z czego 300 g to mogą być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów
2 dowolne prprayku
cebula
łyżka cukru trzcinowego
łyżeczka kurkumy
łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
łyżeczka papryki
łyżeczka kuminu
3 łyżki oleju do smażenia
sól
Przygotowanie:
Podziel kolby kukurydzy na 2-3 cm kawałki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
W dużym garnku podsmaż na złoto posiekaną cebulę, po czym dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych).
Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj 10 minut.
Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół, dodaj do potrawy wraz z odsączonym i wypłukanym groszkiem. Gotuj 5 minut.
Gdy kukurydza będzie już gotowa obierz ją z nasion i dodaj do potrawki. Gotuj jeszcze minutę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Całość podałam z domowej roboty chlebkami czapati, jeżeli chcecie to umieszczę na nie przepis.
Smacznego!