Bez kategorii

Prawdopodobnie najlepszy na świecie wegański chlebek dyniowy ;-)

DSC00418

Pełna nadziei sięgnęłam dziś do swojego pudełka, gdzie trzymam ciacha, byłam pewna że jest jeszcze jedno, było ale wczoraj wieczorem, bo dziś rano mój tata, który wyczaił gdzie trzymam skarby bezczelnie zeżarł moje ostatnie ciasteczko (teraz już wiadomo po kim jestem takim łasuchem). W planach na dziś miałam patroszenie mojej dyni olbrzymki (25 kg, mam taką jeszcze jedną, na czarną godzinę), ale za to zupełnie nie planowałam dziś piec, no ale nie było wyjścia. Pełny spontan, zupełnie nie wiem jak ja to robię ale im bardzie improwizuję, tym lepsze ciasta mi wychodzą, a to naprawdę jest najlepsze dyniowe jakie jadłam, do tego nie pozbawione świątecznego akcentu, bo i cynamony dorzuciła, pomarańczę, orzechy. Dosłownie cud, miód (syrop klonowy) i orzeszki.

Składniki:

400 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej pszennej i białej pszennej tortowej)

1 duża sparzona pomarańcza

100 g rodzynek (namoczyć)

150 g daktyli (namoczyć)

450 g startej na grubych oczkach dyni (radzę dodatkowo odsączyć na sitku)

łyżeczka sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

150 ml oleju roślinnego

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka imbiru

50 g orzechów włoskich (oczywiście mogą być inne i nawet 2x więcej, ale to była moja resztka)

DSC00397

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiej mąki, dodaj przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj wszystko.

DSC00398Odcedź na sitku rodzynki i daktyle. Wyciśnij sok z pomarańczy i zblenduj go razem z daktylami

DSC00399Do powstałej masy dodaj olej i ponownie zblenduj.

DSC00400Do drugiej miki wrzuć starta dynie i  masę daktylową, dokładnie wymieszaj

DSC00401Połącz w jednej misce i mąkami i przyprawami, dodaj rodzynki i posiekane orzechy.

DSC00402Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj (ogarniesz temat dużą łyżką)

DSC00403Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC00405

Piecz 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 160 C na środkowej półce piekarnika.

DSC00408

Przestudź chociaż trochę ciasto, polecam podawać polane syropem klonowym- poezja!

DSC00415Smacznego!

DSC00418

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *