
Prawdziwy sernik wegański
Po naprawdę wielu nieudanych próbach nareszcie udało mi się zrobić prawdziwy sernik, nie z jakiś dziwnych kasz, orzechów tofu i innych wegańskich wynalazków tylko z sera uzyskanego z mleka sojowego! Jest obłędny w smaku, na tyle że do zdjęć nie doczekał się całkowitego wystudzenia 😉
Składniki na 600 g wegańskiego serka twarogowego:
* 200 ml soku z cytryny (użyłam gotowego, ale oczywiście można użyć świeżego, podejrzewam że będzie potrzebne do tego 6 cytryn)
*500 g sojowego mleka w proszku- tylko i wyłącznie mleko sojowe się do tego nadaję, gdyż ma największą ilość białka, a twarożek to nic innego jak ścięte białko
*(to na zdjęciu udało mi się kupić na allegro za 12 zł)
*litr gorącej wody
potrzebne też będą: garnek, sitko, miska, gaza bawełniana i 12 h oczekiwania!
Zagotować wodę w czajniku i w gorącej wodzie rozpuścić mleko w proszku. Zagotować mleko do wrzenia. Zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny na raz, przemieszać. Natychmiast zacznie się ścinać białko, tworząc maleńkie grudki.Po około 15 minutach znowu przemieszać „ser”. Odczekać jeszcze godzinę, po czym przelać masę na sitko wyłożne gazą i umieszczone w misce.
Tak przygotowane wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, a rano mamy taki oto cudo:
Taki serek nadaje się do bezpośredniego spożycia, mimo dodania sporej ilości soku z cytryny nie jest kwaśny, smakuje jak serek typowo sernikowy.
Składniki na sernik (dodałam pure z dyni, ale spokojnie można pominąć ten składnik i gwarantuję, że sernik się uda!)
Spód ciasta:
200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie tu)
100 g masła kokosowego (można zastąpić 80 ml oleju roślinnego)
pół łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
około 600 g serka
300 g pure z upieczonej dyni
150 g cukru (użyłam trzcinowego, można zastąpić ksylitolem w proszku)
2 dojrzałe banany
80 g sezamu
Przygotowanie:
Spód: Ciastka pokruszyć i zblenować na „piasek” razem z 60 g masła (4 łyżki) i cynamonem.
Wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Masa serowa: sezam zblendować na gładką masę w dużą łyżką miękkiego masła kokosowego
po czym dodać banany i cukier.
Ser połączyć z pure dyniowym
Po czym dodać masę sezamowo-bananową i dokładnie wymieszać.
Masę sereową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta. Dokładnie uszczelnic formę do pieczenia, jeżeli sernik będzie pieczony w tortownicy, bo piec należy w kąpieli wodnej,
czyli blachę z sernikiem włożyć do większej blachy i wypełnić ją do połowy gorąca wodą.
Piec w temp. nie przekraczającej 180 C (170-180) minimum 1,5 godziny uzupełniając wodę (zaglądać co 30 minut), na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika sernik może się delikatnie ruszać, ale musi być ścięty na górze. Dokładnie wystudzić sernik i włożyć do lodówki na kilka godzin (ja doczekałam tylko do delikatnego wystudzenia 😉
Smacznego!
Ps. Nie kombinujcie z płynnym mlekiem sojowym, ja zmarnowałam kilka litrów takiego mleko, uzyskuje się w ten sposób bardzo „luźny” ser i niewielkiej ilości (około 150 g z 1 litra)
11 komentarzy
M
dlaczego nie użyć po prostu tofu?
becky
Można, ale smak i konsystencja będzie inna
Ela
Tofu nie jest kwaskowe jak twarożek.
Ela
jaki rozmiar blaszki? Zrobiłam. W smaku pycha ale bardzo mi zakalcowate wyszło. Nie wiesz dlaczego?
becky
A piekłaś w kąpieli wodnej?
Magda
Zastanawia mnie tylko, dlaczego użyłaś niedojrzałych bananów, choć w przepisie zaznaczasz, aby były dojrzałe 😉
becky
A jak wg ciebie wyglądają dojrzałe?;-)
K
W jakim celu dodałaś banany i sezam?
becky
Banany i sezam sklejają wszystko, a dodatkowo banan dosładza, czyli dodaje się mniej cukru.
M
Czy to mleko w proszku nie zawiera przypadkiem kazeinianu sodu (niewegańskiego)?
becky
Nie, jest wegańskie 🙂