Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze

on

 

 

Największy problem po przejściu na weganizm miałam z sernikiem, bo naprawdę ciężko go podrobić. Pierwsze co przychodzi na myśli to zastąpić ser tofu,  i to jest całkiem udany patent, drugie moje podejście to zastąpienie sera fasolą, i powiem Wam że kocham ten sernik (tu i tu znajdziecie moje sprawdzone nie raz przepisy). Tofurnik to się może przy tym schować, a co zrobić gdy nie chce się godzinami moczyć fasoli, potem jej gotować, blendować itd. , już Wam zdradzam, mianowicie ziemniaki idealnie się sprawdzą, tak tak, kartofle, pyry, jak zwał tak zwał.  Tern prawie sernik jest na kruchym, czekoladowym spodzie, ale nie takim bardzo się kruszącym i nie wymagającym wałkowania (uff, nie cierpię tego), a sama masa „serowa” jest idealnej konsystencji, nie za maziowata i nie za twarda, po prostu ideał. Testowałam na rodzicach, mówiąc że zrobiłam sernik, nie skapnęli się że z zimniaków, i nawet nie mam zamiaru ich uświadamiać 😉

ps. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy)

50 g cukru

1 banan

50 g kakao

szczypta solo

masa „serowa”

700 g ziemniaków (waga ze skórką przed gotowaniem)

200 g gęstego mleka kokosowego

łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1-2 dorodnych lasek

100 g cukru pudru (ewentualnie zwykłego)

50 g mąki ziemniaczanej (od biedy może być ryżowa, lub kukurydziana)

1 banan (pełni on tu bardziej rolę dosładzającą, niż sklejacza)

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający.  Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku przez 10 minut. Wyjmij schłodzone ciasto, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia a na niego np. fasolę, która obciąży ciasto podczas pieczenia i nie pozwoli mu wyrosnąć. Piecz spód przez 30 minut w temp. 180 C.

W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki na masę serową, które przełóż na podpieczony i lekko wystudzony spód. Piecz wszystko razem przez 25-30 minut w temp. 170-180 c. na środkowej półce piekarnika.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.