Przekąska z ciecierzycy w aromatycznej skorupce na słodko
Alternatywa dla słodyczy, czyli przekąska z pieczonej ciecierzycy w słodkiej skorupce. Lekko chrupiąca, orzechowa w smaku, idealna podczas seansu ulubionego serialu, czy też do zabrania ze sobą do pracy, na piknik.
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki płynnego słodu (syrop z agawy, ryżowy, z daktyli itp.)
2 łyżki sezamu
z łyżeczki cukru trzcinowego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem ciecierzycy wymieszaj.
Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą jeżeli użyłeś z puszki czy ze słoika, dokładnie osusz. Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C przez 40-45 minut (w połowie czasu pieczenia przemieszaj).
Podpieczoną ciecierzycę wymieszaj dokładnie w słodkiej mieszance.
ponownie przełóż na blachę, ale tym razem piecz 10-15 minut.
Smacznego!