KUCHNIA

Przekąska z ciecierzycy w aromatycznej skorupce na słodko

 

Alternatywa dla słodyczy, czyli przekąska z pieczonej ciecierzycy w słodkiej skorupce.  Lekko chrupiąca, orzechowa w smaku, idealna podczas seansu ulubionego serialu, czy też do zabrania ze sobą do pracy, na piknik.

Składniki:

400 g ugotowanej ciecierzycy

2 łyżki płynnego słodu (syrop z agawy, ryżowy, z daktyli itp.)

2 łyżki sezamu

z łyżeczki cukru trzcinowego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

łyżeczka cynamonu

łyżeczka mielonego kardamonu

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem ciecierzycy wymieszaj.

Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą jeżeli użyłeś z puszki czy ze słoika, dokładnie osusz. Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C przez 40-45 minut (w połowie czasu pieczenia przemieszaj).

Podpieczoną ciecierzycę wymieszaj dokładnie w słodkiej mieszance.

ponownie przełóż na blachę, ale tym razem piecz 10-15 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.