KUCHNIA

Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami

Ku mojemu zaskoczeniu podczas mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym.

Składniki na dużą keksówkę o wymiarach 30x15x10 cm :

450 g mąki pszennej razowej

450 g mąki pszennej białej

620 ml przegotowanej letniej wody

czubata łyżeczka soli

150 g namoczonych rodzynek

150 g orzechów włoskich (dobre będa też pekany i laskowe)

opakowanie (6-7 g) drożdży instant

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wodą i drożdżami.

Zagnieć ciasto i dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Zagnieć tylko do równomiernego rozmieszczenia dodatków.

Odstaw ciasto do wyrastania pod przykreyciem w ciepłe miejsc na 2-3 godziny. W połowie twgo czasu złóż ciasto, czyli ponaciągaj z zewnątrz do środka.

 

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej np. płatkami owsianymi, otrębami.

Ponownie odstaw ciasto do wyrastania na 1-2 godziny.

 

Rozgrzej piekarnik do 220 C, na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie z wodą, aby zaparowac piekarnik. Picz chleb przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.

 

 

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.