Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami
Ku mojemu zaskoczeniu podczas mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym.
Składniki na dużą keksówkę o wymiarach 30x15x10 cm :
450 g mąki pszennej razowej
450 g mąki pszennej białej
620 ml przegotowanej letniej wody
czubata łyżeczka soli
150 g namoczonych rodzynek
150 g orzechów włoskich (dobre będa też pekany i laskowe)
opakowanie (6-7 g) drożdży instant
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wodą i drożdżami.
Zagnieć ciasto i dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Zagnieć tylko do równomiernego rozmieszczenia dodatków.
Odstaw ciasto do wyrastania pod przykreyciem w ciepłe miejsc na 2-3 godziny. W połowie twgo czasu złóż ciasto, czyli ponaciągaj z zewnątrz do środka.
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej np. płatkami owsianymi, otrębami.
Ponownie odstaw ciasto do wyrastania na 1-2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 220 C, na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie z wodą, aby zaparowac piekarnik. Picz chleb przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.
Smacznego 🙂