Pumpkin spice Latte, czyli mleczna kawa z aromatycznym sosem dyniowm
Słynna Pumpkin Spice Latte, czyli kawa z dyniowym sosem/syropem to chyba obecnie najczęściej wybierana kawa w słynnej sieciówce, przyznaję- pyszna, ale do najbliższego starbunia mam 80 km, więc stworzyłam przepis na domowy użytek, o wiele bardziej dostępny (cenowo!). Ta kawa jest praktycznie jak deser, po dodaniu to niej ciasteczka daje naprawdę energię i cudnie rozgrzewa, jakby ktoś otulił nas od środka kocykiem. Robię więcej sosu i przechowuje do tygodnia w lodówce, wtedy wystarczy zaparzyć rano kawę i proszębardzo, piękny początek dnia.
Składniki na sos na przygotowanie 4 kaw:
około 400 g obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę dyni (dowolnej)
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczka sproszkowanego korzenia imbiru
pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu
szczypta soli
łyżka cukru najlepiej brązowego lub waniliowego
łyżeczka esencji waniliowej
200 ml wody
*jako dodatek do kawy spieniona śmietana, użyłam wegańskiej owsianej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj pod przykryciem około 10 minut, następnie zblenduj na idealnie gładką masę.
W między czasie spień śmietankę. Nie współpracuję z Alpro, po prostu lubię ich produkty, a owsiana śmietana odkąd się pojawiła w sklepach skutecznie zastąpiła mi mleko kokosowe w kuchni- szczerze polecam, cena naprawdę przyzwoita.
Zaparz mocną kawę, świetnie sprawdzi się tu też inka, a nawet kakao!
Do dużej szklanki/kubka wlej syrop, następnie delikatnie kawę, zwieńcz mlekiem, a całość udekoruj kawałkami czekolady, a nawet ciasteczkiem (polecam imbirowe ciasteczka z mojego przepisu)
2 komentarze
loveyourbodybyanitawiecanowska
Magda chyba mi w myślach wyczytałaś:) Dziękuję:)))))
becky
Polecam się na przyszłość 🙂