KUCHNIA

Pumpkin spice Latte, czyli mleczna kawa z aromatycznym sosem dyniowm


Słynna Pumpkin Spice Latte, czyli kawa z dyniowym sosem/syropem to chyba obecnie najczęściej wybierana kawa w słynnej sieciówce, przyznaję- pyszna, ale do najbliższego starbunia mam 80 km, więc stworzyłam przepis na domowy użytek, o wiele bardziej dostępny (cenowo!). Ta kawa jest praktycznie jak deser, po dodaniu to niej ciasteczka daje naprawdę energię i cudnie rozgrzewa, jakby ktoś otulił nas od środka kocykiem. Robię więcej sosu i przechowuje do tygodnia w lodówce, wtedy wystarczy zaparzyć rano kawę i proszębardzo, piękny początek dnia.

Składniki na sos na przygotowanie 4 kaw:

około 400 g obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę dyni (dowolnej)

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczka sproszkowanego korzenia imbiru

pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu

1/3 łyżeczki kurkumy

szczypta pieprzu

szczypta soli

łyżka cukru najlepiej brązowego lub waniliowego

łyżeczka esencji waniliowej

200 ml wody

*jako dodatek do kawy spieniona śmietana, użyłam wegańskiej owsianej 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj pod przykryciem około 10 minut, następnie zblenduj na idealnie gładką masę.

W między czasie spień śmietankę. Nie współpracuję z Alpro, po prostu lubię ich produkty, a owsiana śmietana odkąd się pojawiła w sklepach skutecznie zastąpiła mi mleko kokosowe w kuchni- szczerze polecam, cena naprawdę przyzwoita.

Zaparz mocną kawę, świetnie sprawdzi się tu też inka, a nawet kakao!

Do dużej szklanki/kubka wlej syrop, następnie delikatnie kawę, zwieńcz mlekiem, a całość udekoruj kawałkami czekolady, a nawet ciasteczkiem (polecam imbirowe ciasteczka z mojego przepisu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.