KUCHNIA

Puree z brukwi z grilowanym tofu marynowanym w soku pomarańczowym

20150709_163401[1]Po raz pierwszy w życiu jadłam brukiew, na dodatek własnoręcznie ją wyhodowałam #dumna. W smaku podobna do kalarepki tylko bardziej wyrazista.

Przygotowanie puree:

Brukiew (dodałam jeszcze kalarepkę) obrać, umyć i ugotować do miękkości, po czym zblendować na gładką masę z kilkoma łyżkami mleka roślinnego dodając sól i gałkę muszkatołową

20150708_210930[1]Tofu przekroić i marynować najlepiej całą noc w soku z jednej pomarańczy, przed podaniem dania usmażyć na patelni grillowej. Podawać z żurawiną lub tak jak ja sosem agrestowym.

20150709_163355[1]

Smacznego!

20150709_163410[1]

ps. aby danie byłe bardziej efektowne, czyt. puree nie hulało po całym talerzu można je podpiec w piekarniku w temp. 200 C około 20 minut uprzednio wyciskając je szprycą do ciastek- ja niestety byłam za bardzo głodna aby dodatkowo czekać 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *