Puree z brukwi z grilowanym tofu marynowanym w soku pomarańczowym
Po raz pierwszy w życiu jadłam brukiew, na dodatek własnoręcznie ją wyhodowałam #dumna. W smaku podobna do kalarepki tylko bardziej wyrazista.
Przygotowanie puree:
Brukiew (dodałam jeszcze kalarepkę) obrać, umyć i ugotować do miękkości, po czym zblendować na gładką masę z kilkoma łyżkami mleka roślinnego dodając sól i gałkę muszkatołową
Tofu przekroić i marynować najlepiej całą noc w soku z jednej pomarańczy, przed podaniem dania usmażyć na patelni grillowej. Podawać z żurawiną lub tak jak ja sosem agrestowym.
Smacznego!
ps. aby danie byłe bardziej efektowne, czyt. puree nie hulało po całym talerzu można je podpiec w piekarniku w temp. 200 C około 20 minut uprzednio wyciskając je szprycą do ciastek- ja niestety byłam za bardzo głodna aby dodatkowo czekać 😉