Puszyste ciasto z owocami i kruszonką
Jeżyny i maliny owocują w moim ogrodzie jak szalone, dżemów mam już dziesiąt, ale w sezone trzeba się cieszyć świeżymi owocami ile wlezie. Przepis na to ciasto wykombinowałam ponad tydzień temu i uwierzcie mi, że piekę je co dwa dni, bo tak nam przypadło do gustu. Byłam w szoku, bo Misiek po raz pierwszy w życiu nie czekał na to, aż mu ladnie podam ciacho na talerzyku, tylko wykorzystał moją niemoc (drzemka) i bezczelnie je rozkroił zanim zrobiłam zdjęcia na blogaska (!).
Jest idealne pod każdym względem: łatwe, szybkie, lekkie, puszyste, wilgotne i ma kruszonkę!
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
ciasto:
250 ml mleka sojowego
50-100 ml octu (jeżeli jabłkowy to 100, pozostałe 50 ml)
350 g mąki pszennej
1 banan
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g oleju kokosowego lub rzepakowego, słonecznikowego
100 g cukru
kruszonka:
75 g oleju kokoswego (w temp. pokojowej)
75 g cukru
150 g mąki
+ około 500 g owoców typu jeżyny, maliny, borówki
Przygotowanie ciasta:
Do mleka dodaj ocet i odstaw na czas przygotowywania ciasta (10 minut). Banana, cukier i olej zblenduj na gładką masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masę bananową oraz zakwaszone octem mleko. Wymieszaj. Składniki na kruszonkę wymieszaj rozgniatając w palcach, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papairem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż równomiernie owoce, a na wierzchu kruszonkę.
Piecz przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C na środkowej półce piekarnika.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Asia
Dzień dobry
Jaki blender/robota kuchennego PAni posiada? Potrzebuję taki do masła orzechowego, aby zrobił mąkę, mleko ale i wyrobił ciasto
becky
Mam zwykły blender ręczny, więc posiłkuję sie tylko nim, czasami też klielichowym. Mąki kupuję, a ciasta wyrabiam ręcznie, więc nic nie polecę. Mam jeden robot na oku, ale jakoś Święty Mikołaj od 3 lat nie rozumie sugestii 😉
Monika
Czy na pewno octu jabłkowego trzeba dać 100 ml? Dałam 100 ml, pomijając fakt ze wyszedł zakalec to było tez mocno ?octowe? 🙁 co mogło pójść nie tak?
becky
Ocet mia za dużo %, za dużo mogło być owoców, lub były bardzo soczyste, piekarnik za mało rozgrzany itd. Powodów mogło być setki, łacznie z tym że to nie był Twój dzień na pieczenie.
Asia
A jaki ma PAni na oku? 🙂