KUCHNIA

Pyrnik czyli pseudo sernik z ziemniaków

20151122_092730[1]

Wiecie już że kocham serniki i namiętnie piekę alternatywne wegańskie, natrafiłam na bardzo stary przepis na ciasto, które bazuje na ziemniakach, które zresztą w można znaleźć w przepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik czyli mamy PYRNIK. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe 😉 , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże.

Składniki:

masa:

pół kilograma ugotowanych już ziemniaków

2 banany

200 g orzechów włoskich

100 g brązowego cukru

  • jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii
  • 50 ml wody po gotowanej ciecierzycy (wg mnie pominięta nie wpłynie znacząco na ciasto, będzie bardziej zbite)

Ciasto:

400 g mąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej)

150 ml oleju roslinnego

100 g brązowego cukru

50 ml wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka

łyżeczka proszku do pieczenia

20151121_143504Przygotowanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy

20151121_143614

20151121_144141Zblenduj cukier z orzechami, nie musi być idealnie. Ziemniaki razem z bananami też zblenduj a wodę po ciecierzycy ubij na sztywna panię.

20151121_151108Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę dodaj na samym końcu delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do formy.

20151121_151537

Wyrównaj i na wierzch przełóż drugą część ciasta.

20151121_152121Resztki cista pokrusz i rzuć na górę. Picz ciasto około 50 miuut w temp. 180 C. Ciasto delikatnie rośnie ale w trakcie studzenia opadnie, jak to sernik 😉 Możesz udekorować ciasto posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą, będzie jeszcze lepiej.

20151121_161204

20151121_161455

Smacznego!

20151122_092620[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *