KUCHNIA

Quiche gryczany z brokułem

20151121_145704

Uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche (czyli wytrawne wersje tart) między innymi za to że można je zrobić dosłownie z wszystkiego oraz za to że sa pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

100 g mąki krupczatki

150 ml oleju roślinnego

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

masa:

200 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga suchej kaszy, czyli 2 woreczki)

400 g pieczarek

1 ugotowany brokuł

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

garść świeżej bazylii

150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej

20151121_132359

Przygotowanie:

z podanych składników na ciasto zagnieć szybko ciasto i wylep nim wysmarowaną olejem formę do zapiekania po czym włóż do lodówki na około 30 minut.

20151121_132556

20151121_132720

20151121_133418

Po schłodzeniu cista podpiecz go w temp. 190 C około 20-25 minut.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju na złoto. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż minutę razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj do kaszy i pozostały składników na masę poza brokułem. Powstałą masę przełóż na podpieczony spód quiche i powciskać różyczki brokuła.

20151121_142135Upiecz całość w temp. 180 C około 30 minut.

20151121_145744

Smacznego!

20151121_145725

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.