KUCHNIA

Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł na obiad gdy masz światło w lodówce

 

 

Mimo tego, że na bieżąco wymyślam nowe przepisy, to zdarza mi się wracać do swoich własnych zwłaszcza, gdy nie mam pomysłu na obiad. Tak też było tym razem, po powrocie do domu w lodówce zastałam echo, światełko, pieczarki, ciasto francuskiej, skitrane gdzieś w czeluściach lodówki tofu i jakieś resztki, jak napoczęte mleko kokosowe itd.

Składniki na obiad dla 4-6 osób:

opakowanie ciasta francuskiego

300-400 g pieczarek

około 300 g dowolnej kaszy (ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu)

1-2 cebule

łyżeczka suszonego czosnku lub 2 gniecione ząbki świeżego

pęczek pietruszki (mam szczęście, bo mam zagon w ogrodzie)

2 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu

*opcjonalnie 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

*kaszę możesz zastąpić ryżem

*tofu możesz spokojnie pominąć

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę po czym dodaj przyprawy, wymieszaj.

Dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (lub bardzo drobno posiekane) i podsmaż prze 5 minut. Dodaj ugotowaną kaszę, posiekane zielsko, pomidory suszone i rozgniecione widelcem tofu.

Formę do pieczenia (np. tortownicę 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia  (wykorzystuję zawsze papier w któe zawinięte jest ciasto) i wylep ciastem francuskim.

Wypełnij ciasto masą z kaszy. Piecz całość w temp. 190 C przez około 30 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.