KUCHNIA

Quiche ze szparagami w sosie beszamelowym

Nastały cudowne czasy bo mamy ogromny teraz wybór świeżych (sezonowych) warzyw i owoców. Szparagi co prawda nie są moim faworytem, ale w sezonie nie omieszkam kilka razy ich przyrządzić. Mimo ich delikatnego smaku lubię je również podawać w takiej wersji, tj. nieprzefajnowanej, im prościej tym lepiej, a nic chyba bardziej do  szparagów zarówno białych jak i zielonych nie pasuje niż sos beszamelowy. Tym razem w zagrały główną rolę w bardzo prostym quiche czy jak kto woli w wytrawnej tarcie, która jest idealną propozycją na obiad jak i na kolację.

Składniki:

  • z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm

opakowanie ciasta francuskiego

pęczek 500 g szparagów

50 g orzechów włoskich

sos beszamelowy:

czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego

40 g mąki pszennej

500 ml mleka sojowego

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od przycięcia końcówek szparagów i ich obrania. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem . W garnku rozgrzej olej o dodaj mąkę. Cały czas mieszając smaż (3-4 minuty) do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj mleko i cały czas mieszając zagotuj.

Gdy sos zgęstnieje dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

Sos przełóż na ciasto, a na wierzchu poukładaj wcześniej przygotowanie szparagi. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Piecz całość w temp. 190-200 C przez około 30-40 minut.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.