Quiche ze szparagami w sosie beszamelowym
Nastały cudowne czasy bo mamy ogromny teraz wybór świeżych (sezonowych) warzyw i owoców. Szparagi co prawda nie są moim faworytem, ale w sezonie nie omieszkam kilka razy ich przyrządzić. Mimo ich delikatnego smaku lubię je również podawać w takiej wersji, tj. nieprzefajnowanej, im prościej tym lepiej, a nic chyba bardziej do szparagów zarówno białych jak i zielonych nie pasuje niż sos beszamelowy. Tym razem w zagrały główną rolę w bardzo prostym quiche czy jak kto woli w wytrawnej tarcie, która jest idealną propozycją na obiad jak i na kolację.
Składniki:
- z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek 500 g szparagów
50 g orzechów włoskich
sos beszamelowy:
czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego
40 g mąki pszennej
500 ml mleka sojowego
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zacznij od przycięcia końcówek szparagów i ich obrania. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem . W garnku rozgrzej olej o dodaj mąkę. Cały czas mieszając smaż (3-4 minuty) do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj mleko i cały czas mieszając zagotuj.
Gdy sos zgęstnieje dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Sos przełóż na ciasto, a na wierzchu poukładaj wcześniej przygotowanie szparagi. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Piecz całość w temp. 190-200 C przez około 30-40 minut.
Smacznego!