Rabarbarowy placek drożdżowy z kruszonką.
Tak jak zapowiadałam ciąg dalszy przepisów z rabarbarem. Dziś klasyka gatunku, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Duża blacha, ale rozchodzi się w mgnieniu oka, idealna propozycja na weekend 🙂 ps. świeże nawet na drugi dzień.
Składniki na dużą prostokątną blachę 25×35 cm:
700 g mąki pszennej
250 ml mleka sojowego
200 g cukru
150 g oleju kokosowego lub 100 ml delikatnego płynnego oleju kokosowego i 50 g kokosowego ale zimnego (w formie stałej)
1 średni banan
szczypta drożdży
500 g rabarbaru
50 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
W ciepłym (40 C) mleku rozpuść drożdże z 2 łyżkami cukru- zrób zaczyn, odczekaj 10-20 minut aż drożdże się obudzą. Mąkę ze szczyptą soli przesiej do duże miski. 100 g oleju zblenduj z 2/3 cukru i bananem.
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, jest trochę klejące ale takie właśnie ma być.
Przykryj ciasto i odstaw do wyrastania na 1-2 godziny, musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem i posypana mąką. Zwilż wodą dłonie i porozciągaj równomiernie ciasto. Następnie lekko powciskaj w wierzch obrany i pokrojony w 1 cm kostkę rabarbar. Z reszty cukru, 50 g zimnego oleju kokosowego i 2 łyżek mąki zrób kruszonkę i posyp nią wierz ciasta.
Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170-180 C bez termoobiegu przez około 40 minut.
Smacznego!