Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym
Ehh, za dwa dni koniec lata, co uczciłam, a raczej uhonorowałam ostatnim obiedem na tarasie. Przygotowałam ravioli z dyniowym nadzieniem w sosie szałwiowym. Jak widać to były na tyle wielgachne pierogasy, ze dwa stanowiły porcję, no przynajmniej dla wszystkich dziewczyn w domu. Farsz to praktycznie trzy składniki, kluchy, to wiadomo mąka i woda, nic skomplikowanego, i jak to u mnie w domu bywa, im mnie wydziwiania tym więcej zachwytów.
Składniki na około 20 wielkich kluch:
2,5 szklanki mąki pszennej (polecam Basię do pierogów)
szklanka gorącej wody
szczypta soli
2 łyżki oliwy
- to może być dowolna szklanka/kubek itp. ważne aby tym samym naczyniem odmierzać składniki, ale i tak jak to w życiu bywa z tego typu ciastem czasami i tak trzeba ciut podsypać mąką lub dodać więcej wody.
Farsz:
około pół 1 kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności)
200 g suchej czerwonej soczewicy
2 cebule
łyżeczka soli
, łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście może to być świeży, około 2 ząbków),
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kuminu
Sos:
2 szklanki mleka sojowego
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki oleju roślinnego – kokosowy rafinowany jest w tym przypadki najlepszy
szczypta gałki muszkatołowej
pęczek świeżej szałwii
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zetrzyj surową dynię na tarce o grubych oczkach , dodaj do niej 2 szklanki wody i zblenduj na gładką masę. Na dużej patelni podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę przez 5 minut, po czym dodaj do niej przyprawy (z wyjątkiem soli), wymieszaj i smaż prze kilka sekund. Do cebuli dodaj suchą soczewicę i dyniowe pure.
Duś wszystko razem, aż soczewica zmięknie, a płyn odpowiednio się zredukuje- zajmie to 15-20 minut. Dopraw solą.
Podczas gdy farsz się gotuje, z podanych składników zagnieć ciasto, podziel na pół, i rozwałków na w miar równe dwa prostokąty. Do czasu aż farsz będzie gotowy przykryj wilgotną ściereczką.
W zależności od tego jak duże ravioli chcesz zrobić to taką łyżką nakładaj farsz w równych odstępach, u mnie była to łyżka do zupy.
Zagotuj wodę w dużym garnku.
Przykryj ciasto z farszem drugim płatem ciasta.
Ponacinaj, możesz sobie ułatwić życie nożem do pizzy.
Brzegi dodatkowo poprzyciskaj ząbkami widelca, tworząc tym samym wzorek.
Tak przygotowane ravioli wrzucaj do wrzątku, ale nie za dużo na raz, ale tak aby kluski mogły spokojnie pływać. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj je 3-5 minut. Przed podaniem możesz dodatkowo podsmażyć.
Przygotowanie sosu:
w garnku podgrzej olej roślinny, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, dodawaj stopniowo mleko i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Dopraw solą, pieprzem, gałką, a po zdjęciu z ognia, dodaj drobno posiekaną szałwię