Razowy chleb pszenny z jogurtem
Gdy wyjeżdżam to największym dramatem moich Miśków jest brak domowego chleba, więc tym razem zostawiłam ich bochen razowego chleba pszennego, który dzięki dodatkowi jogurtu zachowa świeżość nawet przez 4 dni.
Składniki na formę 30x15x10 cm:
700 g mąki pszennej białej
300 g mąki pszennej razowej
opakowanie 200 g jogurtu naturalnego (u mnie wegański sojowy)
600 ml przegotowanej raczej zimnej wody
opakowanie (6-7 g) drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszytkie suche składniki umieść w dużej misce, następnie dodaj wodę i wymieszaj.
Nie posiadam odpowiedniego sprzętu do wyrabiania ciasta, więc zagniatam ciasto ręcznie, nie ukrywam też, że jestem zwolenniczką ręcznego wyrabiania ciasta, bo tak tylko można stwierdzić czy jest odpowiedniej konsystencji, a poza tym po prostu lubię 🙂
Jednolite, dosyć luźne ciasto odstaw do wyrastania na 3 godziny, ale co godzinę je „złóż”, czyli ponaciągaj od zewnątrz do wewnątrz, dzięki czemu nabierze lepszej struktury.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem i otrębami lub posyp płatkami np. owsianymi jak ja.
Rozgrzej piekarnik do 210-220 C, piecz chleb przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu (!). Dobrze jest naparować piekarnik, czyli na cały czas pieczenia, a nawet rozgrzewania piekarnika wstawić do niego na dolna półkę naczynie z wodą.
Smacznego!
3 komentarze
Kaska
A co zrobic,jesli ja mam piekarnik tylko z termoobiegiem?:(
becky
Teroobieg powoduje niepotrzebne wysuszanie ciasta drożdżowego. Uda się upiec, ale koniecznie zaparować dobrze piekarnik, czyli nagrzewać go z 10 minut z umieszczonym na dolnej półce piekarnka naczyniem pełnym wody, który pozostawić na cały czas pieczenia.
Kaska
Czesc.Upieklabym taki chlebek z dzika rozkasza ale mam piekarnik tylko z termoobiegiem i nie wiem jak sie za to zabrac.Moze znasz jakis trim na to?