KUCHNIA

Risotto na słodko z dynią i ananasem

DSC02969

Naszło mnie na słodki obiad. Danie idealne na ciepło i na zimno, jako deser i danie gównie, z talerza i z pudełka w pracy.

Składniki na 4 porcje:

wartość odżywcza dla 1 porcji: 415 kcal/9 g białka/69 g węglowodanów/13 g tłuszczu

około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni

1 ananas

200 ml mleka kokosowego

łyżka cynamonu

łyżeczka suszonego imbiru

łyżeczka mielonego kardamonu

200 g ryżu

DSC02967

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. Ja standardowo gotuję go jak risotto, ale to już wiesz.

DSC02968

Obierz i pokrój ananasa w kostkę takiej samej wielkości co dynię. Umieść je w dużym garnku i duś razem z przyprawami aż dynie zmięknie (około 10 minut), pod koniec dodaj mleko kokosowe, zagotuj.

DSC02971

Gotowe!

DSC02973

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *