Risotto na słodko z dynią i ananasem
Naszło mnie na słodki obiad. Danie idealne na ciepło i na zimno, jako deser i danie gównie, z talerza i z pudełka w pracy.
Składniki na 4 porcje:
wartość odżywcza dla 1 porcji: 415 kcal/9 g białka/69 g węglowodanów/13 g tłuszczu
około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 ananas
200 ml mleka kokosowego
łyżka cynamonu
łyżeczka suszonego imbiru
łyżeczka mielonego kardamonu
200 g ryżu
Przygotowanie:
Ugotuj ryż. Ja standardowo gotuję go jak risotto, ale to już wiesz.
Obierz i pokrój ananasa w kostkę takiej samej wielkości co dynię. Umieść je w dużym garnku i duś razem z przyprawami aż dynie zmięknie (około 10 minut), pod koniec dodaj mleko kokosowe, zagotuj.
Gotowe!
Smacznego!