
Risotto na słodko z marchewką i rodzynkami
Dziś warjacia na temat risotto. Tym razem na słodko z aromatycznymi przyprawami. Jest to szybkie danie jednogarnkowe, które będzie smakować wszystkim. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. U mnie był to kaurat obiad, ale spradzi sie na każdy posiłek.
Składniki na 4-6 porcji:
po dwie marchewki o osobę
2 kubki ryżu
pół kubka rodzynek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżeczka imbiru
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Namocz rodzynki (poprostu zalej na chwilę gorącą wodą). Marchew obierz i pokrój w półplasterki. W dużym garnku/głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez kilka sesunk cały czas mieszając cynamon, kardamon i imbir.
Następnie dodaj marchew i duś wszystko razem około 5 minut.
Kolejno dodaj przepłukany wodą ryż .Wymieszaj i dodawaj poracjami wodę (gdy ryż wchłonie porcję dodaj kolejną i tak aż do czasu, aż ryż będzie odpowiednio miękki). W międzyczasie doddaj rodzynki i sól. Na 2 kubki wody powinno wystarczyć 5 kubków wody, w zalezności od jego rodzaju.
Po około 15 minutach potrawa powina być gotowa.
Smacznego!

