KUCHNIA

Risotto na słodko z marchewką i rodzynkami

Dziś warjacia na temat risotto. Tym razem na słodko z aromatycznymi przyprawami. Jest to szybkie danie jednogarnkowe, które będzie smakować wszystkim. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. U mnie był to kaurat obiad, ale spradzi sie na każdy posiłek.

Składniki na 4-6 porcji:

po dwie marchewki o osobę

2 kubki ryżu

pół kubka rodzynek

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kardamonu

łyżeczka imbiru

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Namocz rodzynki (poprostu zalej na chwilę gorącą wodą). Marchew obierz i pokrój w półplasterki. W dużym garnku/głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez kilka sesunk cały czas mieszając cynamon, kardamon i imbir.

Następnie dodaj marchew i duś wszystko razem około 5 minut.

Kolejno dodaj przepłukany wodą ryż .Wymieszaj i dodawaj  poracjami wodę (gdy ryż wchłonie porcję dodaj kolejną i tak aż do czasu, aż ryż będzie odpowiednio miękki).  W międzyczasie doddaj rodzynki i sól. Na 2 kubki wody powinno wystarczyć 5 kubków wody, w zalezności od jego rodzaju.

Po około 15 minutach potrawa powina być gotowa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.