KUCHNIA

Risotto z dynią

DSC00530

Ja nie wiem jak to się dzieje, ale przed świętami tak wychodzi, że jedzenie piętrzy się w lodówce, a nie ma co jeść.  Słynne „nie jedz bo to na święta” co prawda ja w domu wypowiadam, ale coś muszę dać Miśkom do jedzenia. W ferworze gotowania „na święta”, nie miałam zbytnio czasu na zrobienie obiadu (heh) więc wymyśliłam sobie na szybko jednogarnkowe risotto z dynią- wrzucasz wszystko po kolei do gara i po 30 minutach możesz spokojnie wrócić do lepienia 174 pieroga z rzędu.

Składniki na 4 słuszne porcje:

500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni

150 g ryżu (suchego)

50 g czerwonej soczewicy

1 cebula

łyżeczka imbiru w proszku

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka czosnku suszonego

łyżeczka soli

szczypta pieprzu

  • 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler)

DSC00518

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną  patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić po czym dodaj dynię.

DSC00520

Smaż kolejnie 3 minut i dodaj wszystkie przyprawy poza solą.

DSC00523Smaż kolejne 3 minuty, w tym czasie przyprawy zaczną uwalniać aromat. Dodaj ryż.

DSC00524Smaż tak około 1 minuty aż zauważysz, że ziarenka ryży zaczynają być lekko przezroczyste. Zacznij podlewać  potrawę wodą/wywarem, ten około 1 litr wody podziel wlej w 5 partiach, cały czas pilnując i mieszając.

DSC00525

Po około 10 minutach dodaj soczewicę i duś wszystko razem aż ryż i soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj sól.

DSC00527

ps. Możesz też podlać około 100-200 ml mlekiem roślinnym, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej kremowe.

DSC00528

Smacznego!

DSC00535

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.