Risotto z dynią
Ja nie wiem jak to się dzieje, ale przed świętami tak wychodzi, że jedzenie piętrzy się w lodówce, a nie ma co jeść. Słynne „nie jedz bo to na święta” co prawda ja w domu wypowiadam, ale coś muszę dać Miśkom do jedzenia. W ferworze gotowania „na święta”, nie miałam zbytnio czasu na zrobienie obiadu (heh) więc wymyśliłam sobie na szybko jednogarnkowe risotto z dynią- wrzucasz wszystko po kolei do gara i po 30 minutach możesz spokojnie wrócić do lepienia 174 pieroga z rzędu.
Składniki na 4 słuszne porcje:
500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni
150 g ryżu (suchego)
50 g czerwonej soczewicy
1 cebula
łyżeczka imbiru w proszku
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka czosnku suszonego
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
- 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler)
Przygotowanie:
Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić po czym dodaj dynię.
Smaż kolejnie 3 minut i dodaj wszystkie przyprawy poza solą.
Smaż kolejne 3 minuty, w tym czasie przyprawy zaczną uwalniać aromat. Dodaj ryż.
Smaż tak około 1 minuty aż zauważysz, że ziarenka ryży zaczynają być lekko przezroczyste. Zacznij podlewać potrawę wodą/wywarem, ten około 1 litr wody podziel wlej w 5 partiach, cały czas pilnując i mieszając.
Po około 10 minutach dodaj soczewicę i duś wszystko razem aż ryż i soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj sól.
ps. Możesz też podlać około 100-200 ml mlekiem roślinnym, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej kremowe.
Smacznego!