Risotto z kurkami

Wpadłam wczoraj do domu dosyć późno. Wszyscy głodni, więc w tempie ekspresowym musiałam coś wyczarować na obiad. Znalazłam jeszcze opakowanie kurek w lodówce, ryż mam zawsze, kilka bajerów i w 30 minut zrobiłam obiad, i jak to Miśka mi ostatnio słodzi, było to najlepsze risotto na świecie, a mówi mi tak z każdym kolejnym 😉 Kurki już się kończą, więc warto się nimi nacieszyć, i jak zawsze polecam zaopatrzyć się w oliwę truflową, a uporem maniaka dodaję ją zawsze do dań z grzybów i po roku nawet Misiek ją polubił, no powiedzmy, już po prostu nie marudzi, że znowu ją dodałam. Używa się jej jak przyprawy, czyli w niewielkich ilościach, a uwierzcie mi, nawet banalne pieczarki tak podkręci, że robi się z tego wykwintne danie.

Składniki na 4 porcje:

200-250 g kurek

1-2 cebule

łyżeczka gałki muszkatołowej

2 czubate łyżki  mleka kokosowego (około 100 g)

250-300 g ryżu

wegańska kostka rosołowa (do ryżu, polecam tą z Rossmana)

2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego

łyżka oliwy truflowej * opcjonalnie

Przygotowanie:

W garnku (3 litrowym) lub w dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki zwykłego oleju roślinnego, po czym przez 3-5 minut podsmażaj na nim cebulę. Dodaj gałkę muszkatołową, czosnek, wymieszaj, po czym wsyp suchy ryż. wymieszaj dokładnie i w 3 partiach dodawaj w sumie około 800 ml wody. Ilość dodanej wody zależy od rodzaju u zżytego ryży, więc po prostu należy pod koniec gotowania  (zajmie to mniej więcej 20 minut)sprawdzić czy ryż jest już miękki.

W między czasie wyczyszczone kurki pokrój na w miarę równe kawałki i podsmaż je na patelni na 2 łyżkę oleju roślinnego. Najlepiej robić to partiami, aby faktycznie się podsmażyły, a nie ugotowały.

Gdy ryż jest już prawie gotowy, dodaj pokruszoną kostkę rosołową oraz mleko kokosowe, a gdy risotto będzie już gotowe dodaj podsmażone kurki. Polecam podawać danie przybranie świeżym tymiankiem lub rozmarynem, czy też podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.