KUCHNIA

Rozgrzewająca zupa z marchwi i czerwonej soczewicy

DSC01048

Początek roku to inwentaryzacje. Zrobiłam porządek w szafie i w spiżarni. Po wyprzedażach muszę trochę ograniczyć wydatki, aby zamknąć się w domowym budżecie, więc postanowiłam do końca miesiąca wykorzystywać to co mam. Mam niezliczone ilości i rodzaje kasz, mąk, nasion strączkowych, kilka kilogramów czosnku, marchwi, byczą dynię i słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło,  a dupsko po świętach urosło to  przy okazji podziałają odciążająco na obie 😉

Składniki na 3-4 porcje:

pół kilograma marchwi

100 g czerwonej soczewicy

1 cebula

sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru i do słoiczka na „zaś”)

*jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko

łyżeczka mielonego imbiru

pół łyżeczki pieprzu ziołowego

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie!

DSC01036

Przygotowanie:

Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę i wyciśnij sok. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

DSC01038

Rozgrzej olej w garnku i wrzuć do niego cebulę. Podsmaż minutę aż się zeszkli po czym dodaj przyprawy.

DSC01039

Wymieszaj dokładnie i dolej cały sok z pomarańczy.

DSC01041

Wymieszaj dokładnie i dodaj całą stratą marchew. Duś całość około 5 minut.

DSC01042

Po tym czasie dodaj około 1 litr wody.

DSC01044

Dodaj całą soczewicę, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj 10-15 minut aż soczewica zmięknie.

DSC01045

Zupa jest pyszna na ciepło jak i na zimno.

DSC01047

Smacznego!

DSC01049

Ps. Jeżeli wolicie zupy kremy, to przed dodaniem soczewicy można wszystko zblendować i w takim kremie ugotować soczewicę. Pamiętajcie jednak, że kremy szybciej się trawi 😉

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.